Itt mindent megtudhat a mézről

WA, 2012. augusztus 2., csütörtök 09:33, frissítve: csütörtök 11:20
Augusztus első szombatján – immár 25. alkalommal – rendezik meg Jászberényben a nemzetközi mézvásárt és méhésztalákozót, amelyet a méztermelők, a méhészetieszköz-gyártók, valamint a forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményeként jegyeznek.

A negyedszázados fennállását ünneplő rendezvényen hat–hétezer emberre számítanak, a hazaiak mellett olaszokat, szlovénokat, valamint felvidéki és erdélyi résztvevőket is várnak – közölte Molnár György főszervező, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke.

A szakmai és szórakoztató elemeket egyaránt tartalmazó programban ezúttal is folytatódik az a már korábban útjára indított kezdeményezés, hogy a méhészek ne csak a méz előállításához értsenek, hanem a termékek eladásának fogásait is minél jobban megismerjék – tette hozzá az egyesületi elnök.

140 kiállító

Tájékoztatása szerint a találkozóra 140 kiállító jelentkezett előzetesen, többsége méhészeti eszközöket gyárt és forgalmaz, de felvonulnak a mézből készített termék előállítói is kóstolókkal és bemutatókkal.

A rendezvényt szakmai részében Bross Péter, az Országos Magyar Méhész Egyesület elnöke ad áttekintést a hazai méhészet helyzetéről, a legfrissebb mézpiaci információkról. Ezt követően Dögei Imre, a Méhészet című szaklap főszerkesztője Nemcsak a méhek rabolnak mottóval tart méhésztársadalmi helyzetelemzést. Ezúttal is szó esik a méhek gyógyító erejéről, az apiterápiáról, és randevúra várják az önállóan is méhészkedő nőket.

Emellett a gyakorlatban látható többek között egy élő méhcsalád kezelésének méhszúrás nélküli technikája, valamint a füstölgőgyújtó és keretszegező verseny.

A méhészek családiasra tervezett jászsági seregszemléjének szórakoztató részeiben számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást. Idén is megválasztják a mézkirálynőt, a címre pályázó hölgyeknek a méhészkedés ábécéjéről is számot kell adni a zsűrinek. A győztes egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a különböző gazdasági rendezvényeken.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés