Jelentősen csökkent az államadósság

TK

2012. augusztus 17., péntek 09:04, frissítve: péntek 10:57

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,6 százalékára csökkent 2012 második negyedévének végére a megelőző negyedév végi 78,9 százalékról, elsősorban a forint erősödése miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken, a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

Az államháztartás nettó hiánya a második negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP 3,5 százalékát (1007 milliárd forint) tette ki, szemben az előző negyedév végi 4,4 százalékkal. Az adósságot, amely a negyedév végén 22 173 milliárd forint volt, a második negyedévben 253 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel pedig 27 milliárd forinttal növelte.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el. 2012 második negyedévében az államháztartás nettó hiánya a negyedéves GDP 1,2 százaléka volt, 84 milliárd forint. Az államháztartás nettó tartozása, amely 15 798 milliárd forint, a GDP 55,3 százalékát tette ki 2012 második negyedévének végén.

Nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a negyedéves GDP-adatokból, mivel nem a gazdaság valódi helyzetét jelzik – mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában korábban Pogátsa Zoltán közgazdász. Az adatokra reagálva Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára a Hír TV-nek kifejtette: a stabil költségvetési politika fenntartása és az államadósság csökkentése a magyar kormány legfontosabb feladata, mely „növekedési áldozatokkal jár”. Hazánkban az egyik legnagyobb mértékben csökkent az államadósság.

16 milliárd a nettó finanszírozási igény

2012 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 16 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek tranzakcióból fakadó állománynövekedése mögött elsősorban a betétállomány számottevő növekedése áll, ezt részben ellensúlyozza a hosszú lejáratú hitelek és a tulajdonosi részesedések (elsősorban befektetési jegyek) állományának tranzakcióból fakadó csökkenése. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az újabb magán-nyugdíjpénztári átlépések miatt a háztartások 56,2 milliárd forintnyi tőketranszfert nyújtottak az államháztartás részére.

Az MNO beszámolt róla, hogy júliusban mintegy 360 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent a költségvetés devizaadóssága, és 8574 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A kötelezettségek tranzakcióból eredő állományváltozása hasonló mértékű növekedést mutat, mint a pénzügyi eszközöké. A kötelezettségek növekedésében elsősorban a hosszú lejáratú értékpapírok (államkötvények) és az egyéb, elsősorban adójellegű kötelezettségek jelentős pozitív irányú tranzakciója játszott szerepet, a hosszú lejáratú hitelek és a rövid lejáratú értékpapírok esetében kisebb mértékű állománycsökkenés mutatkozik tranzakcióból eredően.

A hitelek csökkentek

A helyi önkormányzatok nettó hiánya 88 milliárd forint volt, ami mögött pénzügyi eszközeik, mindenekelőtt a betétállomány jelentősebb, tranzakcióból eredő csökkenése áll. Kötelezettségeik tranzakcióból eredő állománycsökkenésében elsősorban egyéb adókötelezettségeinek mérséklődése játszik szerepet.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 20 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések növekedtek számottevő mértékben, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

Idén a második negyedévben csökkent a háztartások devizaalapú és forintalapú jelzáloghiteleinek állománya, az árfolyamrögzítést igénylők száma folyamatosan nő, de egyelőre alig több mint 20 ezren éltek a lehetőséggel.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százaléka (1514 milliárd forint) volt. 2012 második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (312 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,4 százalékát tette ki. A 2012. májusi magán-nyugdíjpénztári átlépések nélkül számolt nettó finanszírozási képesség (368 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,2 százalékát érte el a második negyedévben.

Kiemelkedő mértékű növekedés volt megfigyelhető

Ebben az évben először csökkent júniusban a központi kormányzat állampapírokban megtestesült adóssága – ez olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank múlt héten megjelent legfrissebb értékpapír-statisztikai adataiból.

A pénzügyi eszközök közül tranzakcióból eredően kiemelkedő mértékű növekedés volt megfigyelhető a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok esetében, továbbá jelentősen növekedtek a forintbetétek, a befektetési jegyek és az egyéb követelések. Az eszközöket tekintve nagyobb csökkenés – elsősorban a magán-nyugdíjpénztári átlépések miatt – a biztosítási díjtartalékokban történt. A kötelezettségeken belül a devizahitelek tranzakcióból eredően nagy arányban csökkentek, míg a forinthitelek összességében emelkedtek – jegyzi meg az MNB.

A nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2012 második negyedévére vonatkozó pénzügyi számlákat október 1-jén publikálja a jegybank.

Forrás: MTI