Jobb, ha még idén színt vallanak az offshore-lovagok

WA

2012. május 17., csütörtök 05:19

Nem hosszabbítaná meg a szaktárca az év végén megszűnő offshore-adóamnesztiát, így ősszel rohamra indulhatnak a külföldi vagyonukat hazahozni akaró és a mentességért akár adófizetésre is hajlandó üzletemberek. A lehetőség eddig 35 milliárd forintot csábított haza – tudta meg a Magyar Nemzet.
A Magyar Nemzet korábban arról cikkezett, hogy évente negyven-ötven offshore bűncselekményben nyomoz a hatóság, de az utóbbi időben csökkent az illegális üzletek száma.

Igyekezniük kell azoknak a vagyonukat külföldön tartó hazai üzletembereknek, akik élni szeretnének az offshore-pénzeket hazacsábító amnesztiaszabállyal. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a szaktárca nem tervezi a lehetőség időbeli meghosszabbítását, vagyis az év végén búcsút inthetünk a tavaly óta élő rendelkezésnek.

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy az amnesztiaparagrafusból mennyi pénzre számíthat a közkassza. A kedvezményes szabály úgy szól: ha az üzletember hazautalja a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és itthon tíz százalék adót fizet, a vagyon eredetét sem a honi adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt közölte, hogy 2011-ben 2,9 milliárd forintos adóbevételt hozott a szabály, az idei esztendő első három hónapjában pedig további hatszázmilliót. Az elmúlt időszakban tehát körülbelül 35 milliárd forintot irányítottak haza az offshore üzletemberek.

Forrás: Magyar Nemzet