"Jövő héten elhárulhat az utolsó akadály"

Kovács András

2012. június 18., hétfő 15:15, frissítve: hétfő 18:02

Jövő héten elfogadhatja az Országgyűlés a jegybanktörvényt, amelyet még a héten benyújt a kormány – mondta el Rogán Antal a Fidesz-frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben.

Rogán rámutatott arra, hogy a parlament a jövő héten elfogadhatja a jegybanktörvényt, amelynek révén elhárulhat az utolsó akadály az IMF-tárgyalások megkezdése előtt. A politikus kiemelte, hogy a várható módosítás értelmében a monetáris tanács nem vonhatja magához a végrehajtási feladatokat, az továbbra is a jegybank vezetése kezében lesz.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter hétfőn egészséges kompromisszumnak nevezte azt a jegybank-törvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet ezen a héten nyújtanak be a parlamentnek, és amelynek elfogadása után elkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy elővigyázatossági megállapodásról.

Az MNO azon kérdésére, hogy egyes információk szerint Boross Péter lehet a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a vezetője, a politikus elmondta, hogy ő erről nem hallott, de egy ilyen súlyú kérdésben a volt miniszterelnöknek széles körű tapasztalatai vannak, amelyet adott esetben hasznosítani lehet.

A Magyar Nemzet hétfői számában Vókó Györgyöt, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóját kérdezte az új büntető törvénykönyvről. A büntetés-végrehajtás szabályait is feltétlenül ki kell dolgozni ahhoz, hogy a készülő új büntető törvénykönyv majdan sikeres legyen – mondta Vókó György .

Az új büntető törvénykönyvről szóló parlamenti részletes vitában a legnagyobb polémia többek között a 12 éves büntethetőségi korhatár és a termőföld kapcsán alakult ki a képviselők között. Az MNO percről percre követte az új büntető törvénykönyv vitáját.

A Fidesz-frakcióvezetője emellett beszámolt arról is, hogy az új büntető törvénykönyv módosításairól tárgyalt a képviselőcsoport hétfőn, amelyek közül mindegyiket támogatni fogják. Ennek értelmében megmarad a három csapás intézménye, amellyel párhuzamosan szigorítani fogják a bűnismétlés eseteit, abban az esetben is, ha kisebb súlyú cselekményekről van szó. Az önvédelem nagyobb szerepet fog kapni, valamint a fogyatékosok és idősek kárára elkövetett bűncselekmények esetében szigorúbb büntetésre kell számítani fogalmazott a politikus.

Biztosítja a stabilitást

Szólt arról is, hogy az ülésen fölmerült, hogy a 14 éven aluliak védelme érdekében bővítsék a rendőrök hatáskörét is. Rogán rámutatott arra, hogy a 14 éven aluliak esetében a rendőrök tanítási idő alatt megkérdezhetik majd a fiatalokat, miért nincsenek az adott intézményben. Ez egyelőre egy elvi kérdés, de a frakció támogatja az ilyen irányba való elmozdulást.

Konzervatív módon, lényegében a legrosszabb forgatókönyvre készülve állította össze a kabinet a jövő évi költségvetést.

A 2013-as költségvetéssel kapcsolatos kérdéseket a jövő héten tárgyalja meg a frakció, amelynek a legfőbb értéke, hogy biztosítja az ország stabilitását tette hozzá. Az adónövelés helyett továbbra is megmarad az igazságos tehermegosztás hívta föl a figyelmet a politikus.

Ángyán János továbbra is a Fidesz-frakció tagja marad, mivel semmilyen ezzel ellentétes javaslat nem érkezett mondta el Rogán annak kapcsán, hogy a múlt héten Tállai András belügyminisztériumi államtitkár úgy vélekedett, hogy a politikusnak nincsen helye a képviselőcsoportban.

Forrás: MNO