Innen már csak csökkennek az adók + Képek

WL

2012. május 9., szerda 15:55, frissítve: szerda 20:56

További adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, július elsejétől jön a távközlési adó, 2014-től megszűnik a bankadó, a pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány úgy döntött, kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: amennyiben a bankok bővítik a hitelezést, azt leírhatják a bankadóból, így a hitelezés megfelelő növelésével akár el is tűnhet jövőre az idei 120 milliárd felét kitevő bankadó. Ehhez hitelezni kell, és biztosítani kell, hogy a hiteleket a vállalatok és a háztartások fel is tudják venni. Ez segíti a növekedést is – mondta. Hozzátette ugyanakkor: ha az EU-ban lesz 2014-ben bankadó, a magyar kormány is megfontolja újbóli bevezetését.

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós adót és az egységes biztosítási adót. A most elfogadott intézkedésekkel az államháztartás hiánya a következő években 3 százalék alatt marad – tette hozzá.

Fotó: MTI

 

További adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

10 perc után

Július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól működik a távközlési adó a kormány szerdai döntése szerint. Matolcsy hozzátette: az egyeztetések még folynak, „maximális a mozgástér a részletek megtárgyalására".

A gazdasági miniszter elmondta, hogy havonta az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot kell fizetniük, cégek esetében a korlát 2500 forint havonta. Az adó a távközlési cégeket terheli.

Matolcsy György kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a társaságok megpróbálják majd átterhelni az adót a fogyasztókra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni.

Az MNB és az Államkincstár mentesül

Egy ezrelékes mértéket javasol a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól - mondta Matolcsy György. Kiemelte, hogy az adó alanyai a bankok, illetve a pénzintézetek lesznek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György közölte: a kormány azzal számol, hogy a bankok az éles verseny miatt nem tudják majd az ügyfelekre áthárítani az adót.

A tranzakciós adó alapja 130 ezer milliárd forint, ennek egy ezreléke a költségvetés által várt 130 milliárd forint - jelezte a miniszter, hozzátéve: ha egy család havonta 100 ezer forint összegű tranzakciót végez, akkor az által fizetendő tranzakciós adó 100 forint.

Fotó: MTI


A miniszter elmondta, hogy a pénzügyi szektorban folyó teljes tranzakciós összeg 600 ezer milliárd forint, de például az MNB és a Magyar Államkincstár forgalmára nem terjed ki a tranzakciós adó.

A kormány, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a vállalatok közötti 5 millió forintnál nagyobb összeg esetében kötelezővé teszi a banki átutalást annak érdekében, hogy erősítse a gazdaság fehéredését - mondta Matolcsy György.

A miniszter jelezte azt is: ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó.

A parlamenti ellenzéki pártok frakciói kritikusan fogadták a kormány új adókról szóló szerdai bejelentését. Az MSZP szerint a kabinet a szegényekkel fizetteti meg kudarcai árát, míg a Jobbik úgy gondolja, az újabb terhekkel a magyar gazdaság is fékeket kap, az LMP pedig azt látja, újra csak látszatintézkedések történnek.

A Bankszövetség azt kérte a szakértői egyeztetés során, hogy a tranzakciós adó a magánszemélyeket terhelje, de ezt a javaslatot a kormány nem támogatta - felelte az MTI kérdésére Matolcsy György, aki azt is elmondta, hogy 2012-2013-ban évente 500-600 milliárd forinttal nő a költségvetés adóbevétele, ami lehetővé teszi, hogy a jövedelmet terhelő adók később csökkenjenek.

15 milliárd forintot várnak tőle

Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót. Ettől az adónemtől 15 milliárd forint bevételt vár a kormány - tette hozzá.

A kormány szerdai döntései azt jelentik, hogy hárommal nő és hattal csökken az adónemek száma, így a magyar adórendszerben 2013. január 1. után 51-féle adónem lesz – tette hozzá. Elmondta: 2010 júniusában még 58-féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrában 54-re nőtt az adónemek száma.

A Bankszövetség szerint a pénzügyi tranzakciós adó – amely a pénzintézeteknél jelenik meg többlet ráfordításként – ellentmond annak megállapodásnak, amelyet a múlt év decemberében kötött a kormány a szervezettel.

Forrás: MTI