Megúszhatják a spanyolok

PR

2012. április 17., kedd 16:44, frissítve: kedd 16:45

Az Eurócsoport elnöke, Jean-Claude Juncker is úgy véli, hogy a nyomás alá került Spanyolországnak nincs szüksége segítségre.

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett idei első negyedéves összesítése szerint ezek között van Spanyolország is.

Mint azt megírtuk, elszabadultak hétfőn a spanyol hozamok, s az ibériai állam komoly finanszírozási problémák elé néz. Egy Nobel-díjas közgazdász szerint Spanyolország a válság „epicentrumává” nőtte ki magát.

Juncker – aki a piacokat nyugtatva, újságíróknak nyilatkozott kedden Luxemburgban – hangsúlyozta: nagy hatást gyakorol rá az ambiciózus spanyol konszolidációs program, és Spanyolországnak nincs oka, hogy bármiféle segítséget kérjen. „Azt tanácsolnám a pénzügyi piacoknak, hogy ésszerűen viselkedjenek” – fűzte hozzá.

Túljegyzés mellett jelentős hozamemelkedéssel adott el állampapírokat Spanyolország kedden: összesen 3,178 milliárd euró értékben értékesített, ebből 2,092 milliárd euróért 12 hónapos kincstárjegyeket 2,9-szeres túljegyzéssel. Az átlaghozam csaknem megduplázódott, 2,623 százalékra ugrott az előző árverésen kialakult 1,418 százalékról. Spanyolország 18 hónapos lejáratú kötvényeket is eladott kedden 1,0,86 milliárd euróért 3,77-szeres túljegyzéssel. E kötvények átlaghozama szintén jelentősen emelkedett, 2,93 százalékról 3,77 százalékra nőtt.

Összességében 27 milliárd eurós hiánymérséklő költségvetési tervet mutatott be március végén a spanyol kormány; a terv a központi kormány számara a GDP 3,5 százalékában, a regionális kormányzatoknak a GDP 1,5 százalékában, a helyi önkormányzatoknak a GDP 0,3 százalékában határozza meg az idei hiányküszöböt, vagyis összesen GDP-arányosan 5,3 százalékos államháztartási hiányt irányoz elő a tavalyi 8,5 százalék után.

Ismert, ezrek tüntettek vasárnap a kormány legújabb megszorítócsomagja ellen Spanyolországban. A madridi kabinet az egészségügyi és az oktatási kiadásokat csökkentené, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak és csökkentse a költségvetés hiányát.

A tervezet szerint a kormányzati költségcsökkentés az idén mintegy 17 milliárd eurót tesz majd ki. A kiadásmérséklés keretében a minisztériumok költségvetését átlag 16,9 százalékkal csökkentik, és befagyasztják a közalkalmazotti béreket. Ugyanakkor az adóemelések pótlólagos 12,3 milliárd eurót hoznak idén az államkincstárnak: a társaságiadó-bevételeket 17,8 százalékkal, a személyi jövedelemadóból származó bevételeket 4,3 százalékkal várják emelkedni a tervezet szerint. Ezenkívül a külföldről hazautalt összegekre is különadót vetnek ki, amelyből 2,5 milliárd eurót remélnek 2012-ben. A tervet várhatóan júniusban fogadja el a parlament.

A spanyol központi bank az év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár, a munkanélküliség jelenleg megközelíti a 23 százalékot.

Korábban beszámoltunk arról is, az adósságválság nem kíméli az erősebb lábakon álló gazdaságokat sem: az Európai Unió tagállamaiban folyamatosan nő az eladósodottság mértéke.

Forrás: MTI