Kéréssel fordulnak a gazdákhoz

LM

2012. április 27., péntek 14:46, frissítve: péntek 14:54

Április 26-ig a gazdálkodóknak csak mintegy 40 százaléka, azaz 70 ezer termelő adott be formai hibáktól mentes egységes támogatási kérelmet az Ügyfélkapun keresztül, ezért a szaktárca és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) arra kéri a gazdálkodókat, hogy minél előbb nyújtsák be 2012-es egységes kérelmüket.

A tapasztalatok szerint ugyanis az utolsó pillanatra hagyják a gazdák az egységes támogatási kérelmek beadását, pedig az MVH az ország uniós tagsága óta az idén nyitotta meg legkorábban – április 3-án – az Ügyfélkaput a gazdák előtt, hogy több idejük legyen a kérelmek benyújtására – emlékeztet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében. A VM arra kéri a gazdálkodókat, hogy az elektronikus benyújtással ne várjanak az utolsó pillanatig, azaz május 15-ig.

Változtathatnak, ha…

A tárca szerint sokan azért várnak a beadással, mert nem tudják eldönteni, mit vessenek, így nem tudják megadni a vetéskódokat. Pedig aki május 15-ig beadja a kérelmét, az május 31-ig szankciómentesen módosíthatja az abban szereplő adatokat. Június 1–11. között viszont már csak napi 1 százalék támogatáscsökkenés mellett lehet a kérelmet módosítani.

Aki csak május 15. után adja be a kérelmet az MVH-hoz, az minden késedelmes nap után 1 százalékkal kevesebb támogatást kap. A határidők jogvesztőek, nincs fellebbezési lehetőség. A június 11. után benyújtott kérelmeket a hivatal érdemi vizsgálat nélkül elutasítja – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI