Kevés lesz a mák

WA

2012. július 18., szerda 20:23

Az ipari mák a bevetett terület csupán egyharmadán hozott termést idén, a hozam elmaradt a várttól – mondta Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke.

Kiemelte: az országosan bevetett terület kétharmada nem hozott termést a rendkívüli időjárás miatt. A termelők 12 343 hektár alkaloid mákot vetettek el, a betakarítható terület 4500–5000 hektárra csökkent. A gyógyszeralapanyagként szolgáló alkaloid mákból 2012-ben ötezer tonna termett Magyarországon a vetésterület alapján elvárt 15 300 tonna helyett. Hektáronként 1,1–1,2 tonna termést takarítottak be a termelők idén Magyarországon a korábban becsült 1,3–1,4 tonnával szemben. Az ipari mák betakarítása egy–két napon belül befejeződik.

Fotó: Rosta Tibor / MTI


Békés megyében a termelők 2500 hektáron vetettek alkaloid mákot, az országos vetésterület húsz százalékán, és ennek a nyolcvan százalékáról tudtak termést betakarítani a dél-békési magas humusztartalmú talajadottságnak köszönhetően. A hozam az országos átlaghoz hasonlóan alakult, hektáronként 1,1–1,2 tonna volt – ismertette Isztin Ferenc.

Fotó: Rosta Tibor / MTI


A magyarországi alkaloid mákot a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. vásárolja fel, a társaság minden évben szerződést köt a termelőkkel. Az idén a kilogrammonkénti felvásárlási ár 320 forint, 7–8 százalékkal magasabb, mint 2011-ben volt.

Forrás: MTI