Kit igazolnak majd a szlovák számok?

WL, 2012. május 11., péntek 14:47
Szlovákia hazai össztermékének (GDP) 1,8 százalékos növekedését jósolja 2012-re az Európai Bizottság pénteken közzétett, az EU-tagállamok gazdasági fejlődésére vonatkozó előrejelzése. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) márciusban 2,1 százalékot prognosztizált.

Az EB előrejelzése abból indul ki, hogy Szlovákia gazdasági fejlődésének legfőbb hajtóereje továbbra is gépipari és az alkatrészexport.

A bizottság a múlt évi 3,3 százalékos gazdasági növekedéshez képest azért számol kevésbé pozitív eredményekkel az idei és a 2013-as évre, mert figyelembe veszi az ország legfőbb kereskedelmi partnereinek gazdasági problémáit. Az előrejelzés a gazdasági fejlődés ütemének élénkülésével csak 2013-ban számol, akkorra 2,9 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Az Európai Unió gazdasága jelenleg enyhe recesszióban van, de az év második felében várhatóan megkezdődik a válságból való lassú kilábalás – vélekedett pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság. Bővebben>>>A szlovák központi bank A Szlovák Nemzeti Bank kedvezőbbnek látja a kilátásokat. A március végén közzétett prognózisában a GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,3 százalékról csak 2,1-re fogta vissza, a jövő évit pedig 3,5 százalékról 3,1-re változtatta.

Az EB prognózisa Szlovákia gazdasági növekedési ütemének visszaesése mellett az infláció csökkenésével is számol. Előrejelzése szerint a tavalyi 4,1 százalék után az idén 2,9 százalékos inflációra kell számítani. Az EB szerint az infláció mértéke 2013-ban stabilizálódik majd 2 százalékos szinten.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása