Komoly dicséretet kapott Lengyelország

PR

2012. április 20., péntek 13:02

Elsőrendű adósminősítéssel látta el Lengyelország új, svájci frankban kiadott devizakötvény-sorozatát pénteken a Moody’s Investors Service, kiemelve azt a véleményét, hogy a lengyel gazdaság teljesítménye messze felülmúlja a többi közép-európai országét.

A világ legnagyobb hitelminősítője pénteken Londonban közölte, hogy a szuverén lengyel kötvénykötelezettségekre érvényes A2 – a többi nemzetközi hitelminősítő osztályzati módszertanában A-nak megfelelő – besorolást adta meg stabil kilátással a héten kibocsátott 375 millió frank névértékű, változó kamatú, 2015-ben lejáró papírra, illetve az ugyanakkor piacra vitt, 2,25 százalékos kuponnal értékesített, 2018-ban lejáró, 450 millió frankos kormánykötvényre. A Moody’s becslése szerint ez a kibocsátás Lengyelország mint szuverén adós idei bruttó finanszírozási igényének mintegy 60 százalékát fedezi.

A kötvénybesoroláshoz fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy jóllehet az egy főre jutó GDP-érték Lengyelországban alacsonyabb, mint más közép-európai országokban, a növekedés kiegyensúlyozott, ami fontos stabilitási tényező a globális pénzügyi válság közepette. A lengyel gazdaság növekedési teljesítménye 2008 óta „erőteljesen felülmúlja” a térség többi országáét; Lengyelország volt az egyetlen EU-gazdaság, amely 2009-ben is növekedett. A lengyel gazdaság ezzel jórészt ledolgozta azt a hátrányát, amely a 2004–07-es növekedési „búm” idején alakult ki, miután abban az időszakban Lengyelország lassabban növekedett a térségi átlagnál – áll a Moody’s pénteki elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy továbbra is GDP-növekedéssel számol Lengyelországban, még azzal együtt is, hogy erősödik a nagy nyugat-európai gazdaságok recessziójának kockázata. A Moody’s szerint a lengyel makrogazdasági politika döntéshozatali minősége is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtizedben a gazdaság elkerülte a reálnövekedési kilengéseket, a lengyel gazdaságpolitika azonban most jelentős kihívásokkal néz szembe, miután az euróövezet a folytatódó válság „kritikus szakaszába lép”. Az ország költségvetési politikájára például a gazdaságösztönzés és a jövő évi hiánycsökkentési célok teljesítésének egymással ellentétes hatásirányú nehéz feladata hárul – áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a GDP-arányos lengyel küladósságráta meghaladja a térségre jellemző mediánértéket, és az éves küladósság-szolgálathoz mérve alacsonyak a tartalékok, azonban a rugalmas árfolyamrendszer, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Lengyelország rendelkezésére bocsátott rugalmas hitelkeret egyaránt fontos, sokkhatást csökkentő tényező, és e két elem enyhíti a külső fizetési helyzettel kapcsolatos aggályokat.

Forrás: MTI