Kormánypárti képviselő lett a jegybankelnök

LM

2012. augusztus 6., hétfő 22:25

Jorgovanka Tabaković közgazdászt, a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselőjét választotta meg a belgrádi parlament a Szerb Nemzeti Bank elnökének hétfőn.

Dejan Šoškić, a jegybank előző vezetője a múlt héten mondott le, tiltakozva a jegybanktörvényt módosító tervezet ellen, amely szerinte csorbítja a központi bank függetlenségét. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) belgrádi képviselői bírálták a törvényt, mert az véleményük szerint  súlyosan fenyegeti a központi bank függetlenségét. Jorgovanka Tabaković cáfolta a vádakat, és azt ígérte, hogy fenntartja a monetáris stabilitást. Az új jegybankelnök kinevezésére Tomislav Nikolić államfő tett javaslatot.

A szerb parlament szombaton módosította a jegybanktörvényt, amely szerint ezentúl a Parlament nevezheti ki a központi bank teljes vezetőségét, és a bankba parlament választotta felügyelőbizottságot delegálnak.

A belgrádi parlament által 131:34 arányban hétfőn megválasztott új jegybanki vezető Slobodan Milošević utolsó kormányának gazdasági minisztere volt 1998 és 2000 között.

Július végén szavazta meg az Ivica Dačić szocialista politikus vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament. A kormányfő annak a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) a vezetője, amelyet az etnikai tisztogatással és népirtással vádolt néhai elnök, Slobodan Milošević alapított. A nacionalista, Nyugat-ellenes rendszer 2000-es megdöntése óta a szocialisták első ízben térnek vissza a kabinet élére. A koalíció másik jelentős tagját, az SNS-t Nikolić alapította 2008-ban, amikor otthagyta a Nemzetközi Törvényszék hágai fogdájában ülő Vojislav Šešelj nevével fémjelzett Szerb Radikális Pártot.

Forrás: MTI