Nettó 182 ezer

KSH: 10 százalékkal nőttek a keresetek

MTI, 2017. március 20., hétfő 09:11, frissítve: hétfő 13:40

Idén januárban a bruttó átlagkereset 274 ezer forint volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt, a nettó keresetek ugyanúgy 10 százalékkal, 182 ezer forintra emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2,3 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit – többek között az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat – érintő keresetrendezés volt hatással – tette hozzá a jelentés.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó és a nettó keresetek emelkedése 9,8 százalékos volt. A versenyszférában 9, a költségvetési szektorban 12,2 százalékkal emelkedtek a keresetek, és bruttó értékük megközelítette a 288, illetve a 294 ezer forintot a közfoglalkoztatottak nélkül.

Varga Mihály a számokat értékelő sajtótájékoztatóján a kiskereskedelmi szektort érintő törvénymódosítási kezdeményezésről kérdésre válaszolva elmondta: még folynak a tárgyalások a szereplőkkel, nincsen döntés, nyitottak az új javaslatokra. A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, április végéig van lehetőség döntéseket hozni az ügyben, hogy május elején a parlament elé lehessen terjeszteni a törvénymódosítást.

Szerinte a nettó keresete több mint 4 éve nőnek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása