„Különben társadalmi robbanás következhet be Európában”

PR

2011. november 8., kedd 20:18

Az euró megmarad, de az államadósság egy részét el kell engedni, egy másik jelentős részét pedig egyszerűen el kell inflálniuk a kormányoknak – mondta Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója kedden Szombathelyen, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megtartott gazdasági fórumon.

Szavai szerint az infláció hatásait a kormányoknak ellensúlyozniuk kell a legrászorultabbaknál, ám az adósság csökkentésének kényszere miatt az inflálást nem lehet elkerülni, különben társadalmi robbanás következhet be Európában. Inotai András szerint az eurózóna bajba jutott országait meg kell segíteni, a fejlettebb országok felől pénzt kell átirányítani a fejletlenebbek felé, de szavai szerint a pénzt kapó országoknak el kell viselniük, hogy a pénzt adók beleszólnak a gazdaságuk és a szociális rendszerük alakításába.

A Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója előadásában szólt arról is, hogy a világban az elmúlt két évtizedben egyértelműen átrendeződtek a gazdasági erőviszonyok, Kína az Egyesült Államok mögött a második számú gazdasági hatalommá vált, Németországot megelőzve pedig ma már a világ legnagyobb exportőre is. Ezek a változások Inotai szerint nem jelentik Európa végét, sem Európa alkonyát, de mindenképp alkalmazkodni kell hozzájuk. Kínának nem érdeke, hogy a világ gazdaságilag kétpólusúvá váljon, az ázsiai ország törekvése az, hogy továbbra is több pólus legyen a világgazdaságban – jelezte.

Inotai András elmondta: az európai kereskedelemben a 2008-ban bekövetkezett válság miatt 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ám 2010-re ez Magyarországon is visszaugrott a válság előtti szintre. A fő problémát szerinte jelenleg az államadósság kezelése okozza, valamint az, hogy az unió régebbi tagországainak 1,5 százalékos, a később csatlakozott keleti államoknak pedig legalább 4 százalékos gazdasági növekedést kellene produkálniuk ahhoz, hogy állampolgáraik megőrizhessék életszínvonalukat.

Forrás: MTI