Lassul Szlovákia

BL

2012. február 7., kedd 13:34

Csökken a szlovák gazdaság bővülésének üteme 2012-ben az előző évihez képest – mondta Martin Jaros, a szlovák pénzügyi tárca szóvivője kedden. A szlovák pénzügyminisztérium a tavalyi 1,7 százalékról, 1,1 százalékra módosította becslését a GDP 2012-es növekedésére.

A tárca egyelőre nem vette fontolóra a tervezett közkiadások utólagos módosítását, mert a gazdasági fejlődés ütemének jelzett arányú visszaesése a tárca szerint csak enyhe kihatással lehet a költségvetés bevételi oldalára – mondta Martin Jaros. Egyben az MTI-nek megerősítette, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) előrejelzésében szereplő adatok kisebb mértékben még módosulhatnak. Szlovákia 2012-es költségvetése a bruttó nemzeti termék (GDP) 4,6 százalékát kitevő deficittel számol.

„A gazdasági fejlődés ütemének ilyen mértékű visszaesése azt eredményezi, hogy Szlovákia az idén nem tudja csökkenteni a költségvetési hiányt” – mondta Gál Zsolt gazdasági elemző, a Komensky Egyetem tanára az MTI-nek. Hozzátette: a gazdasági fejlődés most előre jelzett lassulása elemzők szerint 400-500 millió euró bevétel kiesését jelentheti a költségvetés számára.

„Várakozásaink szerint az idén Szlovákiának van esélye arra, hogy elkerülje a gazdasági recessziót, ugyanakkor egy alacsony szintű, 0-1 százalék közötti növekedést is sikerként lehetne elkönyvelni” – nyilatkozta Marek Gábris, a CSOB bank elemzője a SITA hírügynökségnek.

A szlovák pénzügyminisztérium az utóbbi 8 hónap alatt többször is módosította az ország gazdasági fejlődésének ütemére vonatkozó előrejelzését. Tavaly júniusában még 4,4 százalékos fejlődést prognosztizált a tárca 2012-re, augusztusban 3,4 százalék volt a várakozás, novemberben pedig már csak 1,7 százalékos fejlődést feltételezett a minisztérium.

Forrás: MTI