Lavinát indít el a spanyolok megsegítése?

WL, 2012. június 10., 08:41, frissítve: 12:45
Írország újra akarja tárgyalni a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomagjának feltételeit, hogy azonos bánásmódban részesüljön, mint Spanyolország, amelynek megsegítéséről szombaton döntöttek az euróövezeti pénzügyminiszterek – közölték meg nem nevezett európai források.

Dublin az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, június 21-i luxembourgi tanácskozásán fogja ezt felvetni – tette hozzá a két, egymástól független forrás.

Írország egy 85 milliárd eurós segélycsomagot kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de ennek érdekében drákói megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania. Spanyolország a segítséget az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSF) kapja, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. Madrid akár százmilliárd eurós támogatásra is számíthat, de még nem döntötte el, hogy mennyit kér. Az IMF – a korábbi mentőcsomagoktól eltérően – ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

A spanyol válságról szóló MNO-elemzést itt olvashatja.

Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter a szombati tanácskozás után azt mondta, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Igaz, a miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munka-erőpiaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére. Ezenkívül a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója üdvözölte, hogy Spanyolország „hiteles" összegű segítséget kap, valamint méltatta a döntést Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása