Lavinát indít el a spanyolok megsegítése?

WL

2012. június 10., vasárnap 08:41, frissítve: vasárnap 12:45

Írország újra akarja tárgyalni a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomagjának feltételeit, hogy azonos bánásmódban részesüljön, mint Spanyolország, amelynek megsegítéséről szombaton döntöttek az euróövezeti pénzügyminiszterek – közölték meg nem nevezett európai források.

Dublin az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, június 21-i luxembourgi tanácskozásán fogja ezt felvetni – tette hozzá a két, egymástól független forrás.

Írország egy 85 milliárd eurós segélycsomagot kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de ennek érdekében drákói megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania. Spanyolország a segítséget az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSF) kapja, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. Madrid akár százmilliárd eurós támogatásra is számíthat, de még nem döntötte el, hogy mennyit kér. Az IMF – a korábbi mentőcsomagoktól eltérően – ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

A spanyol válságról szóló MNO-elemzést itt olvashatja.

Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter a szombati tanácskozás után azt mondta, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Igaz, a miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munka-erőpiaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére. Ezenkívül a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója üdvözölte, hogy Spanyolország „hiteles" összegű segítséget kap, valamint méltatta a döntést Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is.

Forrás: MTI