Lehet vitatkozni az államháztartási törvényről

WA

2011. december 6., kedd 14:04

Általános vitára alkalmasnak találta az államháztartásról (Áht.), a pénzügyi stabilitásról, illetve az értékpapírokról, kollektív befektetési vállalkozásokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága keddi ülésén.

A vitában az ellenzéki képviselők nem támogatták a javaslatokat, vagy csak részleteiben. Az előterjesztő, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője szerint az új államháztartásról szóló törvény (Áht.) megalkotása szükségszerű, mert az elmúlt években elmaradt a megváltozott körülményekhez történő igazítása, ugyanakkor a több mint száz módosítás hatására gyakorlatilag átláthatatlanná vált.

Az új alaptörvény külön fejezetben foglalkozik a közpénzekkel, a központi költségvetésről szóló törvénnyel és a nemzeti vagyonnal, ami szintén halaszthatatlanná teszi az Áht. rendelkezéseinek teljes felülvizsgálatát.

Az indoklás alapján az új törvény a korábban meghatározott négy alrendszer helyett már csak kettőt tartalmaz: a központi és az önkormányzati alrendszert. Az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai a központi alrendszer részéve válnak.

Forrás: MTI