Leminősítették Görögországot

NT

2012. május 17., csütörtök 20:50

Leminősítette csütörtökön Görögországot a Fitch Ratings, közölve egyben, hogy nem látja garantáltnak a görög eurótagság fenntarthatóságát.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi B mínuszról CCC-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát B-ről C-re rontotta.

Indoklásában a Fitch közölte: a leminősítés annak a megnövekedett kockázatát jelzi, hogy Görögország esetleg nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát.  A takarékossági programot ellenző pártok jó teljesítménye a május 6-ai választásokon, valamint a választásokat követő kormányalakítási próbálkozások kudarca megerősíti, hogy sem lakossági, sem politikai támogatottsága nincs a 173 milliárd eurós EU/IMF-programnak – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde egy tévéinterjúban egyébként kijelentette: a görög politikai vezetőknek bizonyítaniuk kell elszántságukat arra, hogy az euróövezetben akarják tartani országukat, ez utóbbihoz pedig az kell, hogy teljesítsék a mentőcsomag feltételeit. Közben Angela Merkel és François Hollande keddi találkozójukon egyaránt aláhúzta, hogy Görögország euróövezeti tagságának megtartását szeretné.

Mint az MNO korábban beszámolt róla, letette a hivatali esküt csütörtök reggel Görögország új, átmeneti kormánya, amelynek legfontosabb feladata, hogy a június 17-ére kiírt parlamenti választásokig irányítsa a gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő országot.

Forrás: MTI