Lufthansa: öt év után sikerült megállapodni a bérekről

MTI

2017. március 15., szerda 20:06, frissítve: szerda 21:11

Ötéves huzavona után megszületett a bérmegállapodás a német Lufthansa légitársaság és a vállalat pilótáit képviselő szakszervezet között – jelentette a német cég szerdán.

A megállapodás a 2012 óta tartó bértárgyalások és tizennégy sztrájk után jött létre a munkáltató, valamint a Lufthansa és leánycégei, a Lufthansa Cargo teherszállító, valamint a Germanwings diszkontlégitársaság 5400 pilótáját képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet között.

A 2022 júniusáig szóló megállapodás szerint a pilóták 11,4 százalékos fizetésemelést kapnak, valamint egy egyszeri, a havi bér 1,8-szorosának megfelelő összeget.

A Lufthansa pilótái igen jól keresnek, átlagos jövedelmük évi 180 ezer euró az adózás előtt, a kapitányok jövedelme pedig eléri a havi 22 ezer eurót, szintén adózás előtt.

A bérmegállapodás a záloga annak, hogy 2022 júniusáig nem lesz sztrájk a cégnél. A Lufthansa árfolyama 2,2 százalékos pluszban állt a frankfurti értéktőzsdén 30 perccel a kereskedés leállítása előtt.

Csak a tavaly november végi, hatnapos sztrájk százmillió eurós kárt okozott a Lufthansának, a 2012 óta tartó sztrájksorozat összesen 500 millió euróba került a légitársaságnak.