Magyar kézbe kerülhet a 300 milliárdos piac

LM

2012. április 4., szerda 05:17

Kikophatnak az évi 200-300 milliárd forintos forgalmat jelentő utalványpiacról a francia cégek – írja a Magyar Nemzet.
A tervek szerint Erzsébet-utalványban fizetne több szociális juttatást a kormány.

Hamarosan lehúzhatják a rolót az ez év elejéig monopolhelyzetet élvező francia szolgáltatók. Miközben az állami Nemzeti Üdülési Szolgálat által kibocsátott étkezési csekket immár másfél millió munkavállaló kapja a kafetériajuttatás részeként, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo átlagosan 90 százalékos forgalomcsökkenéssel kénytelen számolni – legalábbis a cégeket képviselő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés adatai szerint. Ráadásul a multik hazai részesedése rövidesen elérheti a nullát, a közigazgatási szervek korábbi kafetériaszerződései ugyanis márciusban lejártak, az itt dolgozó csaknem 300 ezer munkavállaló pedig minden bizonnyal szintén az állami kibocsátású csekket kapja majd a továbbiakban.

Igazán nagy bajban akkor lesznek a franciák, ha nemcsak a hazai, „mindössze” évi 200-300 milliárd forintos forgalmat jelentő piacról lesznek kénytelenek kivonulni, hanem a kafetériapiacon is megismétlődik a bankadó esete, azaz ragadóssá válik másutt is a magyar modell. Ennek tükrében különös jelentőséget kap a hazai rendszer folyamatban lévő brüsszeli vizsgálata, amely a valószínűleg számottevő francia állami részesedéssel bíró csekk-kibocsátók jelzése nyomán még februárban indult, és diszkriminációt feltételez. A lap úgy tudja, Magyarország az eljárás során azzal érvelt, hogy a közösségi előírások megengedőbbek, ha – mint az az Erzsébet-program esetében is van – szociális célokra fordítja az állam az utalványokból származó bevételt. Az, hogy ez a vizsgálat eljut-e a kötelezettségszegési eljárásig, egyelőre talány, Brüsszel ugyanis még nem reagált a kormány határidőre megküldött válaszaira.

Soltész Miklós a minap jelentette be: egymilliárd forintos kerettel írnak ki pályázatot nyári táboroztatásra az Erzsébet-programon belül határon túli és magyarországi diákok számára.

Forrás: Magyar Nemzet