Magyar Üzleti Klub alakult Moszkvában

WA

2011. december 2., péntek 08:09

Magyar Üzleti Klub alakult a Moszkvai Kereskedelmi Képviselet szervezésében, amely első ülését neves pénzintézeti szakemberek részvételével tartotta csütörtökön.

Magyar Üzleti Klub alakult a Moszkvai Kereskedelmi Képviselet szervezésében, amelynek első ülésén Hárshegyi Frigyes, az OTP elnöki főtanácsadója a nemzetközi pénzügyi válság magyar pénzpiaci hatásairól beszélt a résztvevőknek, Réthi Sándor, a Magyar Exporthitel Biztosító (MEHIB) oroszországi képviselet-vezetője, illetve Puskás Tamás, az OTP Bank divízióvezetője pedig az orosz pénzintézetek, illetve az orosz költségvetés helyzetéről osztották meg véleményüket a résztvevőkkel. A MEHIB szakembere úgy vélte, az orosz költségvetés nem támogatja kellőképpen a kis- és közepes vállalkozásokat, ezért is csökkenhetett 9 százalékkal a GDP Oroszországban.

A rendezvényen az orosz piacon komoly tapasztalattal rendelkező, nagy múltú cégek, mint például a Mol, a Richter Gedeon, a Rába, a Pólus Kft. helyi vezetői, de külföldi vállalkozásokat képviselő magyar üzletemberek is jelen voltak, akiket Puskás Tamás az OTP oroszországi szerepvállalásáról tájékoztatta. Mint mondta: Oroszországban a 14. legnagyobb pénzintézetet képviselik, az idén 5,7-6 milliárd rubeles nyereséggel számolnak. Elsősorban lakossági hitelezéssel foglalkoznak, de számos lehetőséget kínálnak a magyar cégeknek is.

Palásthy György, a Moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet október elsején hivatalba lépett, új vezetője az MTI-nek elmondta: csak Moszkvában 60 és 100 közé tehető a magyar vállalkozások száma, és nekik nemcsak az a feladatuk, hogy a magyar gazdaságpolitikát képviseljék, hanem az is, hogy segítséget nyújtsanak a cégeknek az orosz piacon való helytállásban. Ezért egyebek mellett ingyen bocsátják a Moszkvába érkező üzletemberek rendelkezésére a képviselet tárgyalóhelyiségeit. Moszkván kívül Jekatyerinburgban, Rosztovban és Szentpéterváron, de Üzbegisztánban is van Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ.

A tervek szerint a Magyar Üzleti Klub kéthavi rendszerességgel tartja összejöveteleit, amelyekre orosz minisztériumok, a kereskedelmi kamara és kutatóintézetek képviselőit is meghívnák.

Forrás: MTI