„Magyarország teljes mértékben elkötelezett a beruházás mellett”

PR

2011. október 24., hétfő 16:30

Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Nabucco gázvezeték-beruházás mellett, amelynek azonban megvannak a problémái – mondta hétfőn Londonban Fellegi Tamás. Közölte azt is: Kína már vásárolt magyar állampapírokat.

A nemzeti fejlesztési miniszter, aki egy közös brit–magyar szervezésű, a megújuló energiák támogatásával és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásokkal foglalkozó szakkonferenciára érkezett a brit fővárosba, a rendezvény előtt magyar és külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján a Nabucco-beruházás problémái között említette, hogy egyelőre nem ismert a végső költség. A teljes beruházási költség 7 milliárd euró körüli szintről indult, most azonban „a nagyon derűlátó forgatókönyv is” 24-26 milliárd euró körüli összegről szól – mondta a magyar szakminiszter.

A magyar gazdaság várható növekedési pályájára vonatkozó újságírói kérdésre Fellegi Tamás kijelentette: ha a külső helyzet nem romlik jelentősen tovább, a magyar kormány szerint a 1,5 százalékos jövő évi növekedési várakozás reálisnak bizonyulhat.

„Nagyon fontos eredmény”

Kína már vásárolt magyar állampapírokat – közölte Londonban Fellegi Tamás. Elmondta: Kína forintban denominált kötvényeket is vett, „ami nagyon fontos eredmény számunkra”. Fellegi Tamás kijelentette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szeptemberi washingtoni tanácskozásán találkozott a kínai jegybank vezetőjével, és novemberben Kínába utazik, ahol szintén találkozik a bankvezetővel és más partnerekkel, akikkel folytatja a megbeszéléseket (a kötvényvásárlással kapcsolatos) „politikai döntések megvalósításáról”.

Hozzátette: novemberi kínai látogatásának témái között szerepel az infrastrukturális beruházások finanszírozása is. Magyar és kínai szakértők „nagyon gondosan kiválogatott listát” állítottak össze azokról a potenciális beruházásokról, amelyekben kínai cégek részt vehetnek. Fellegi Tamás szerint a kínai kormány a kínai fejlesztési bankot jelölte ki partnerként ebben a programban, ezért novemberi kínai látogatására elkísérik őt a Magyar Fejlesztési Bank vezetői is.

Forrás: MTI