Magyarországnak fontos, hogy visszaszerezze

WA, 2012. április 17., kedd 13:06, frissítve: kedd 14:17
A Nemzeti Vidékstratégia egyik alapvető célja a magyar lakosság biztonságos, jó minőségű, értékes, belföldi forrásból származó élelmiszerrel való ellátása – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár az élelmiszerek eredetének jelentőségéről azzal kapcsolatban beszélt, hogy az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a hungarikumtörvényt, amelytől a szakemberek azt várják, hogy a hungarikum minősítés versenyelőnyt biztosít a magyar termékeknek bel- és külföldön egyaránt.

Az államtitkár aláhúzta, Magyarország számára alapvető fontosságú a magyar élelmiszerek korábbi belföldi piaci pozíciójának visszaszerzése, megerősítése, ennek érdekében mindenekelőtt a helyi igényeket helyi termékekkel kell kielégíteni. Hozzátette: amennyiben ezek között sok az adott térségre jellemző specialitás, valamint a termék jellegzetesen egyedi és jó minőségű, akkor eséllyel pályázhat a hungarikum elnevezésre is.

Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a helyi termelés, feldolgozás és értékesítés lerövidítheti az élelmiszerláncot, ami előnyös lehet a fogyasztó számára mind az áru minőségét, mind pedig az árát tekintve. Ezért ösztönözni kívánják a hagyományos, helyi, kézműves és hungarikum élelmiszerek előállítását.

Az államtitkár utalt arra, hogy például a mintegy másfél évtizede elindított Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) program a hagyományos és tájjellegű magyar élelmiszerek ismertségének növelését szolgálja. Ilyen szerepük lesz a hungarikumoknak is. Utóbbiak népszerűsítését segíti a közelmúltban az Országgyűlés által elfogadott A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény.  Kardeván Endre aláhúzta, hogy a jogszabály nemcsak az élelmiszerekről, hanem sok más nemzeti értékről is szól.

Gyaraky Zoltán, a VM élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a hungarikumtörvény által teremtett lehetőségek jól szolgálják a kiváló minőségű magyar élelmiszerek eladásainak növelését mind bel-, mind külföldön. A hungarikum tanúsító védjegy ugyanis garancia a kiváló minőségre. A főosztályvezető az MTI-nek elmondta: a törvény által kialakított rendszer beindítására és működtetésére az idén mintegy 500 millió forint áll rendelkezésre.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása