Már a kormány előtt van a mentőterv

TT, 2012. augusztus 6., hétfő 14:00, frissítve: hétfő 14:01
A magyar kormány nem hagyja magukra az állattartókat a magas gabonaárakból következő nehéz helyzet kezelésében – olvasható Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé hétfőn. A dokumentumból kiderül: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) már a kormány elé terjesztette a rendkívüli időjárási körülmények és a magas takarmányárak következtében nehéz helyzetbe került állattenyésztők megsegítését célzó javaslatcsomagját.

A tárcavezető Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselő Tervezi-e a kormány a belföldi terménykészletezés szigorú ellenőrzés alá vonását? című kérdésére reagálva ismertette álláspontját a témában. Jelezte: a tárca az aratás kezdetétől fogva folyamatos párbeszédet, egyeztetéseket folytat a gabonatermesztéshez és a takarmányozáshoz kapcsolódó termékpályákkal, érdekképviseletekkel, és minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesz a problémák orvoslására.

Nem zárhatjuk le a határokat

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezen a területen uniós tagországként az állami beavatkozások kapcsán csak az EU-s szabályok betartásával járhat el, az Európai Unió közös piaci elvét tiszteletben tartva kell megoldást találni a takarmánypiacon jelentkező gondok enyhítésére. A kormányzat minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az aratást követően a raktárakba betárolt búza, árpa, valamint az ősszel betakarításra váró takarmánykukorica és napraforgó megvásárlását a magyar állattartók számára lehetővé tegye – közölte, rámutatva: a határok lezárására, a kivitel közvetlen módon való korlátozására ugyanakkor az uniós jogszabályi környezetben nincs mód.

Meghosszabbított vámmentesség

Idén két és félszer több búzát ajánlottak fel a magyarok kenyeréhez, az első gabonaszállítmány pénteken érkezik Pécsre – írta meg korábban az mno.hu

Az elmúlt hetek extrém hőségében learatott gabonák egyértelműen jó minőségűek, a közepes megyei hozamok mögött viszont nagy a területi differenciálódás – közölte a megyei kormányhivatal.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter karcagi határszemléjét követően elmondta: az ország kenyérnekvalója idén is megterem, lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából.

A helyzet stabilizálása és a kínálat növelése érdekében az Európai Bizottsággal történt egyeztetést követően megjelent az a végrehajtási rendelet, amely a búzaimportvámok felfüggesztését ez év december 31-ig meghosszabbította. A döntés nyomán további 1,5 millió tonna közepes és gyenge minőségű búza kerülhet az EU piacára harmadik országokból vámmentesen – közölte.

Tartható a gabonamérleg

Hozzátette, hogy jelenleg az összes jelentős gabonaféle vámmentesen kerülhet az EU belpiacára, ezzel is elősegítve a megfelelő kínálat megteremtését. A kínálat növelésére tett intézkedések mellett a hazai és európai árak növekedése is korlátozza a kivihető gabona mennyiségét; így az európai – és ezen belül a magyar – gabonamérleg várhatóan tartható lesz, ugyanakkor tartósan magas árszintre kell felkészülni – mutatott rá Fazekas Sándor.

Hozzáfűzte: az állattenyésztést, és ezen belül különösen az abrakfogyasztó ágazatokat a nagy hőség mellett elsősorban a rossz európai és amerikai terméskilátások miatt az utóbbi egy hónapban drasztikusan megugrott tőzsdei takarmányárak veszélyeztetik.

A Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése az állattenyésztésben tevékenykedő szakmai, érdek-képviseleti szervezetek képviselőivel részletesen áttekintette a kialakult helyzetet, és megállapodott velük abban, hogy a kormány segítségét kéri a rendkívüli időjárási körülmények és a magas takarmányárak következtében nehéz helyzetbe került állattenyésztéssel is foglalkozó gazdák megsegítésére. Ennek érdekében egy részletes javaslatcsomagot dolgozott ki a VM, amelyet már a kormány elé terjesztett – tudatta a tárcavezető.

Közölte: a hazai gazdaságbiztonsági készletek búzából és kukoricából lényegében fel vannak töltve, a készletek frissítő cseréje pedig a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően megtörtént. Úgy ítélte meg, hogy az egyeztetéseket követően kialakuló intézkedések – párosulva az ágazat szereplőinek erőfeszítéseivel – enyhíthetik az érintetteknél a magas gabonaárakból következő nehéz helyzetet.

Négymillió tonna jó minőségű búza

Fazekas Sándor ismertette azt is: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 31-i jelentése alapján a búza aratása 98 százalékon állt. A learatott búza mennyisége ekkor 3,95 millió tonna volt. Az idei búza minősége kitűnő, a termés nagy része étkezési kategóriába esik. A belföldi éves búzafelhasználás élelmezési célra 1,2 millió tonna körül alakul, míg a takarmánycélú felhasználás további 0,9-1 millió tonnát köt le. Ezek alapján tehát a belföldi felhasználást jelentősen meghaladó árukészlettel számolhatunk – összegzett.

A kukorica esetében a Nébih július 27-i termésbecslése 6,15 millió tonnás eredménnyel számol, amely a további időjárás függvényében jelentősen változhat. Az ország éves kukoricafelhasználása 4,5 millió tonna körül alakul, így a kukoricatermés is várhatóan jelentősen meghaladja a hazai fogyasztást – olvasható Fazekas Sándor válaszában.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés