Már a kudarcra készülnek

WA

2011. november 20., vasárnap 20:44

Már a kudarc kommunikálására készül az Egyesült Államok kongresszusának „szuperbizottsága”, amelynek feladata lenne, hogy próbáljon meg kompromisszumot kötni arról, hogy az elkövetkező 10 év során hol lehetne 1200 milliárd dollárt lefaragni a költségvetésből az államadósság növekedésének megfékezése érdekében – jelentette törvényhozási forrásokra hivatkozva vasárnap internetes oldalán a CNN.

A kétpárti „szuperbizottságnak” elvileg hétfőre kellene elkészülnie a javaslattal, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a törvény által megszabott szerdai határidőig fel tudja mérni annak hatásait. Elemzők szerint az állam pénzügyeinek stratégiai irányíthatatlanságát jelképező kudarc az amerikai államadós-besorolás újabb leminősítésével járhat.

A kongresszus az adósságplafon emelésével kapcsolatos, végül az Egyesült Államok leminősítéséhez vezető szembenállást követő kompromisszum részeként állapodott meg a „szuperbizottság” felállításáról. A törvényhozás elvben dönthet akár a határidők módosításáról is. Ha azonban ez nem történik meg és amennyiben a hat demokrata és hat republikánus honatya (a testület munkájában mindkét fél részéről 3 szenátor és 3 képviselő vesz részt) nem tud megállapodni, akkor 2013 januárjától a polgári és a katonai kiadásokat kevés kivétellel egyformán érintő, automatikus költségcsökkentés lép életbe, amelynek értéke ugyancsak 1200 milliárd dollár.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen csökkentés a katonai eszközök számát tekintve olyan szintre vetné vissza az amerikai haderőt, amilyenre a második világháború óta még nem volt példa.

A demokraták azzal vádolják a republikánusokat, hogy azok nem hajlandók belemenni jelentősebb adóemelésbe, a konzervatív ellenzéki párt szerint viszont a kormánypárt nem hajlandó a komolyabb megszorításokra.

A „szuperbizottság” végszavazásának elvileg szerdáig kellene megtörténnie, a kongresszus két házának pedig december 23-ig kellene azt – módosítások nélkül – elfogadnia. A kompromisszum elfogadásához mindhárom testületben egyszerű többségre lenne szükség.

Az amerikai államadósság szerdán lépte át a 15 ezer milliárd dolláros határt, ami hozzávetőlegesen az amerikai GDP 99 százalékának felel meg.

Forrás: MTI