Martonyi: Nem ismertek a feltételek + Videó

TK

2012. április 10., kedd 21:01, frissítve: kedd 21:05

A kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit, „ellentétben azzal, amit nagyon sokan mondanak itthon, külföldön egyaránt” – mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az ATV Híradójában. Kitért arra is, hogy véleménye szerint a politikai feltételek elfogadhatatlanok lennének.

A tárcavezető az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi zárt ülésével kapcsolatban, amelyen a Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárásokról volt szó, azt mondta, Magyarország célja az elővigyázatossági megállapodás megkötése. Erre – mint hozzátette – „minden körülmények között szükségünk van”, de „nem feltétlenül a pénzre”, hanem inkább a bizalomra van szükség.

Kétharmadoshoz közeli az esélye annak, hogy Magyarország egyezségre jut a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új hitelprogramról, de az uniós bizottság a beterjesztett módosítási javaslatokon túl valószínűleg még további intézkedéseket fog kérni a magyar kormánytól – jósolták keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Bővebben>>>


Véleménye szerint politikai kérdéseket nem lehet összefüggésbe hozni a hitelmegállapodással. Ezek közé sorolta a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének ügyét, amelyről azt mondta, „úgy tűnik, ezt a kérdést lényegében rendeztük, rendezzük”. A bírák szolgálati viszonyának 62 éves korban való megszűnéséről pedig úgy fogalmazott, „ez nem olyan kérdés, ami a gazdaságpolitikát érintené”.

„Ha politikai feltételeket támaszt bárki, akkor én azt hiszem, hogy ez nem fogadható el” – hangoztatta. Az ATV híradójának tudósítása arról számolt be, hogy a politikai előfeltételeket a külügyminiszter szerint most körvonalazzák Brüsszelben. Washington is tájékozódik, Martonyi János ugyanakkor meglepőnek tartaná – hangzott el a tudósításban –, ha ott is politikai előfeltételeket határoznának meg.

Még elemzi az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre – jelentette ki az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője. Bővebben>>>


Az Európai Bizottság március 7-én közölte, hogy az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói tevékenység felső korhatárának ügyében folytatja a Magyarország ellen január 17-én megindított, gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a jegybank függetlenségéről pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az első két témában az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye indoklással alátámasztott véleményt juttatott el Budapestre, és ismét egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal. Bővebben>>>

Elmaradt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselet-vezetőjének találkozója – tudta meg az MNO. Bővebben>>>


A Kormányszóvivői Iroda március végén azt tudatta, hogy a kormány átadta a két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás – a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége – tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak.

Az uniós eljárásrend értelmében, ha a bizottság az indoklással alátámasztott véleményre adott tagállami választ sem fogadja el, az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető.

A Hír TV Rájátszás című műsorának Boros Imre közgazdász volt a vendége, aki az IMF/EU-megállapodásról fejtette ki véleményét.

Forrás: MTI