Még nincs megállapodás Oroszország és Ukrajna között

TK

2011. december 12., hétfő 22:22

Ukrajna és Oroszország nem állapodott meg új gázszerződésről – jelentette be a Gazprom orosz gázipari cég vezetője hétfőn.

Alekszej Miller egy kijevi tévécsatornának hétfőn azt mondta, hogy a Naftogaz ukrán földgázvállalat és a Gazprom az év végéig már nem ír alá megállapodást a gázimportról. Alekszej Miller és Jurij Bojko ukrán energiaügyi miniszter a hétfői megbeszélések után az ukrán–orosz tárgyalások szokásos optimista megítélése helyett csak annyi mondott, hogy az együttműködésről tárgyaltak. Ukrajna a 2009 januárjában tíz évre kötött gázszerződések felülvizsgálatát akarja elérni. Úgy véli ugyanis, hogy a vásárolt orosz gáz túl drága, a tranzitdíj viszont alacsony.

Viktor Janukovics ukrán államfő nemrég még azt mondta, hogy decemberben megállapodnak az orosz féllel az importált gáz új áráról. Az ukrán miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy az új megállapodással Ukrajna havi 500 millió dollárt, évi mintegy 6 milliárd dollárt takarít majd meg. Ukrán kormányzati források alapján nemrég a kijevi sajtó arról számolt be, hogy Kijev és Moszkva előzetesen megállapodott az importált orosz gáz áráról, amit Ukrajna ezer köbméterenként 220-230 dollárért kap majd.

Ukrajna ezer köbméterenként 264 dollárt fizetett az idei első negyedévben. A következő három hónapban 295,6 dollárt, a harmadik negyedévben 354 dollárt, a folyó negyedévben pedig csaknem 400 dollárt fizet.

Forrás: MTI