Megfejelné a tavalyi teljesítményt a Gazprom

PR

2012. június 28., csütörtök 17:40, frissítve: csütörtök 17:48

Legalább 160 milliárd dolláros bevételre számít a Gazprom idén – közölte csütörtökön Andrej Kruglov, az orosz állami gázóriás igazgatótanácsának alelnöke.
Julija Timosenko volt ukrán kormányfő bűnügye fékezi az orosz–ukrán földgázszállítási és ártárgyalásokat – állapította meg az Izvesztyija című orosz lap csütörtökön.

A tavalyi bevétel 158 milliárd dollár volt – emlékeztetett Kruglov, aki a pénteki éves közgyűlést megelőzően tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy 1,4698 ezer milliárd rubelre tervezik csökkenteni a cég adósságát. Tavaly ez 1,54 ezer milliárd rubelt tett ki (egy rubel körülbelül 7 forint).

Az RBK orosz hírügynökség jelentése szerint a Gazprom befektetési programjának értéke az első negyedéves adatoknak megfelelően a tervezett 777 milliárd rubelről 843 milliárd rubelre nőtt. Az osztalékfizetést 2012-2013-ban a tavalyi szinten szeretnék tartani, amely a tiszta nyereség 25 százaléka volt.

A Gazprom egyébként  arra számít, hogy a világ gázkereslete 55 százalékkal nő 2035-re. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója, egyben az anyacég elnökhelyettese szerint a keresletnövekedés 80 százalékban a fejlődő országok részéről jelentkezik majd: különösen Kínában és Indiában bővül majd a kereslet az energiahordozó iránt.

A Gazprom nem zárja ki, hogy ebben az évben kibocsátja az első rubelkötvényeket. Az RBK hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a cég három év alatt 300 milliárd rubel értékben tervez kötvénykibocsátást a tőzsdén. A földgázszállító és -kitermelő orosz állami monopólium jegyzett tőkéje 118,367 milliárd rubel. A Gazprom részvényeinek több mint 50 százaléka állami tulajdonban van.

2011-ben a cég egy százalékkal, 513 milliárd köbméterre növelte a gázkitermelést. A távolabbi országokba 8,1 százalékkal több földgázt exportált, összesen 150 milliárd köbmétert. A Gazprom nettó nyeresége tavaly 34,5 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI