Megjelent a dohányboltok koncessziós pályázata

NT

2012. december 15., szombat 14:30

Megjelent szombaton a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó pályázati kiírás – jelentette be sajtótájékoztatóján Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Budapesten.

A pályázatok beadási határideje 2013. február 13. A pályázatokat ezután 30 napon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott bizottság. Gyulay Zsolt elmondta, az elbírálás legfontosabb szempontja az üzleti terv, és az, hogy július 1-jére megnyisson a bolt.

A pályázati kiírás beszerezhető a Széchenyi programirodákban és letölthető a Nemzetidohany.hu honlapról. Gyulay Zsolt a sajtótájékoztatón ünnepélyesen átadta a pályázati kiírást Pintér Évának, akinek a családja régóta dohány kiskereskedelemmel foglalkozik.

A fejlesztési miniszter jogosult a kiírásra

A koncessziós pályázatok kiírására, elbírálására és a szerződés megkötésére a kereskedelemért felelős – egy zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány eredményeként – nemzetgazdasági helyett a fejlesztési miniszter jogosult. A dohánytermék-értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket és a legalább három hónapja igazoltan álláskeresőket, illetve az őket foglalkoztató gazdasági társaságokat.

Ötszázmilliós bírságot is kiszabhatnak

Egy valakinek legfeljebb öt koncessziós szerződése lehet hatályban, ám azokon a településeken, ahol egynél több dohánybolt van, senki sem birtokolhatja azok több mint kétharmadát. Nem adható ki az engedély, ha a kérelmezővel szemben a megelőző öt évben az adóhatóság egymillió forintnál nagyobb adó- vagy vámbírságot szabott ki, illetve ha harminc napon túli köz- vagy adótartozása van.

Nemzeti dohánybolt

Az árusító helyeken mindössze a Nemzeti dohánybolt feliratot, valamint a televízióból ismert tizennyolcas karikát lehet és kell feltüntetni, ellenben nem jeleníthető meg dohánytermékekre, illetve a dohányzásra utaló kép.

Újdonság, hogy a törvény nemcsak a fiatalkorúak kiszolgálását tiltja, hanem azt is, hogy amíg 18 éven aluli az üzletben tartózkodik, addig bárkinek dohányterméket adjanak el. A zárószavazás előtt elfogadott módosítás alapján a repülőtéri vámmentes boltokban továbbra is árulhatnak dohánytermékeket.

Jövő év januárja helyett 2013. július 1-jétől javasolja felállítani az állami koncessziós dohányboltok rendszerét Magyarországon a parlament alkotmányügyi bizottsága. Az Országgyűlés még februárban öntötte végleges formájába a trafiktörvényt, de a zárószavazást elhalasztották, amíg az Európai Bizottság kialakítja a véleményét róla. Az uniós testület nem emelt kifogást ellene.

Kevesebb cigarettát vesznek – Tovább védik a nemdohányzókat

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége idén a tavalyi évhez képest várhatóan mintegy 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd – mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke. Idén szeptember 1-jétől már csak az elrettentő képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk – mondta Sánta János.

Szeptember elején közölték, folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelző, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is.

Forrás: MTI,MNO