Megszorítás a szigeten

TK

2011. december 2., péntek 20:39

Újabb gazdasági megszorítócsomagban egyezett meg pénteken a ciprusi kormány és az ellenzék, annak érdekében, hogy a szigetországnak ne kelljen nemzetközi mentőcsomagért folyamodnia.

Az új megszorítások sarokpontjai: két évre szóló bérbefagyasztás a közszférában, pótadó a magánszektor jövedelmeire, az áfa emelése, valamint az állami kiadások újabb lefaragása. A magánszektor és az egyéni vállalkozók havi 2500 euró feletti jövedelmeire vetnének ki pótadót, míg az áfát 15 százalékról 17 százalékra emelnék. A csomagból származó pótlólagos bevételek, illetve megtakarítások nagyságát egyelőre nem közölték. A parlament kétnapos ülésén december közepén szavaz a jövő évi költségvetésről.

A ciprusi pénzügyminiszter korábbi nyilatkozata szerint szigorúbb költségcsökkentés és adóemelés nélkül biztosra vehető, hogy Ciprus is mentőcsomagra szorul. Kikisz Kazamiasz közlése szerint a most elfogadott intézkedéseket a jövő évi költségvetésben már szereplő 840 millió eurós megszorítócsomagon felül vezetnék be. Jövőre várhatóan egy százalékkal zsugorodik a ciprusi gazdaság, miután az idén jó esetben stagnálás várható. Az államháztartás hiánya a GDP 7 százaléka lesz az idén és 4 százalék jövőre.

Az IMF-szakértők úgy látják, hogy a megszorító intézkedések elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a mindössze egymillió lakosú szigetország visszanyerje a befektetők bizalmát. Augusztus elején a Fitch Ratings egyszerre két fokozattal rontotta Ciprus adósságosztályzatát: a nemzetközi hitelminősítő „A mínuszról” „BBB”-re szállította le a besorolást, negatív kilátással. A hitelminősítő szerint a görög adósságválság nagy kockázatokat jelent a ciprusi bankrendszerre és az állam fizetőképességére nézve.

A Fitch már május végén három fokozattal rontotta Ciprus adósi minősítését. Legutóbb azonban Oroszország – amelynek mára Ciprus az egyik legkedveltebb nyaralóparadicsoma lett – 2,5 milliárd euró hitelt helyezett kilátásba számára, jóval a piaci kamat alatt. A hitel – amelynek folyósítása 2012. januárban kezdődik – négy és fél évre szól, kamata 4,5 százalék.

Forrás: MTI