Megtudtuk, hogy mit kíván az IMF

LM, 2012. március 31., szombat 04:59
Három héten belül megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját – írja a Magyar Nemzet.
Az államháztartás az uniós módszertan szerint 1204,6 milliárd forint többlettel zárt tavaly, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. A tárca kiemelte: az egyszeri tételek nélkül az államháztartási hiány – a vállalt 2,94 százalék helyett – 2,43 százalék lett, amely az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási siker. Bővebben>>>

A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy hazánk részére 10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a valutaalap két évig. Azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után alakuló kormány – ha folytatni kívánná az együttműködést a nemzetközi szervezettel – ismét legitimálja a paktumot. A valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF csupán annyit kér, a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. – A valutaalapot kevésbé érdekli Simor András jegybankelnök fizetése vagy az, hogy mire esküsznek fel a Magyar Nemzeti Bank vezetői, csupán annyit kér, a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét – hangsúlyozta a diplomata. Az IMF úgy látja: a monetáris tanácsnak túl nagy hatalmat enged a törvény, ami könnyen érdekkonfliktushoz vezethet az állami és a piaci szereplők között. Ezt a paragrafust kellene a kormánynak módosítania a tárgyalások megkezdéséhez.

Mivel a bankadót kivéve az idén kifutnak a különadók, ezért 2013-tól csak a pénzintézeteket sújtó különadót kellene a kormánynak megszüntetnie. Nem sérelmezik az egykulcsos adót, azonban az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kell venni a sarkalatos jogszabályokból, vagyis úgy kell módosítani, hogy elegendő legyen a törvény megváltoztatásához a parlament minősített többségének a döntése a jelenlegi kétharmados szavazataránnyal szemben.

A kabinet a hitelért cserébe nem úszhatja meg, hogy hozzányúljon a közösségi közlekedés átalakításához. – A nemzetközi szervezetnek az a célja, hogy a MÁV és a BKV esetében egy költségvetési cikluson belül ne kelljen hitelt vagy egyéb kormányzati segítséget igénybe venni, amelyre az elmúlt években mindig akadt példa – mondta a diplomata.

Nem lesznek újabb feltételek

Eközben a Magyar Nemzet kiderítette, hogy Brüsszelben nem lesznek újabb feltételei az IMF-tárgyalások megkezdésének, bár az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint „jogilag lehetetlen találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy a jövőben milyen témákban indíthat majd elméletileg a bizottság jogsértési eljárást”.

Válaszolt a kormány

A kormány pénteken – határidő előtt – átadta az Európai Bizottságnak a két, folyamatban lévő kiemelt kötelezettségszegési eljárás (bírák nyugdíjazása, adatvédelmi hatóság függetlensége) tárgyában, valamint két további, párhuzamosan vizsgált kérdésben (a Magyar Nemzeti Bank és az igazságszolgáltatás függetlensége) készített hivatalos válaszát. Bővebben>>>

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a jövő héten informális megbeszéléseket tart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel Washingtonban. Bővebben>>>
Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 28 db

A hozzászólások mutatása