Mélybe taszította a görögöket a Moody's

NT

2012. június 2., szombat 08:38, frissítve: szombat 11:51

Mélyen a spekulatív sávba süllyesztette Görögországra megállapított adósosztályzati országplafonját szombaton a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre nagyobb a kockázata Görögország távozásának az euróövezetből.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban bejelentette, hogy a Görögországban honos kereskedelmi adósságkibocsátókra érvényes besorolási országplafont „Caa2” szinten állapította meg. Ez azt jelenti, hogy a Görögországban bejegyzett vállalati adósokat a Moody's ezentúl legfeljebb e súlyos befektetői kockázatokra figyelmeztető besorolási szintre értékelheti.

A „Caa2” osztályzat más nemzetközi hitelminősítők módszertanában a „CCC” besorolásnak felel meg.
A Moody's szombati lépésének rendkívüli jelentőségét az adja, hogy a nemzetközi hitelminősítők az euróövezeti tagországokra – függetlenül ezeknek az országoknak a saját szuverén adósosztályzataitól – gyakorlatszerűen a lehetséges legjobb, „AAA” besorolási országplafont állapítják meg, tekintettel az euróövezeten belüli konvertibilitási korlátozások bevezetésének elenyészően alacsony kockázatára.

A lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatra minősítette vissza még márciusban Görögországot a Moody's Investors Service, azzal indokolva a döntést, hogy az athéni kormány adósságcsere-javaslata várhatóan súlyos, 70 százalékot meghaladó veszteséget okoz a görög államadósság befektetőinek.

A Moody's azonban a görög országplafon mélybe süllyesztéséhez fűzött indoklásában közölte, hogy jelentősnek tartja Görögország euróövezeti távozásának kockázatát, bár egyelőre nem ez a fejlemény szerepel központi előrejelzési forgatókönyvében.

A hitelminősítő szerint azonban lehetséges, hogy a június 17-i görög parlamenti választások után Görögország euróövezeti kilépésének kockázata még tovább növekszik. Ha ez bekövetkezik, a Moody's még mélyebbre süllyeszti a görög befektetési eszközökre adható besorolásainak felső határát – közölte a cég.

A Moody's elemzése szerint Görögország eurótagságának megszűnése komoly veszteségeket okozna a befektetőknek a görög jogszabályok alapján kibocsátott szuverén és vállalati adósságok várható átdenominálása miatt.

A múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is bejelentette, hogy jóllehet addig az összes euróövezeti tagállamra a lehetséges legjobb, vagyis az „AAA” besorolási országplafont tartotta érvényben, Görögország esetében azonban ezt az osztályzatot mélyen a befektetési ajánlású fokozat alá, „B mínusz”-ra rontotta.

A Fitch ennek indoklásaként közölte, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, és ezt a szuverén vagy a magánszektorbeli adósságok kényszerű átdenominálása követi az új görög fizetőeszközre, azt a cég törlesztésleállási eseménynek tekintené.

A Fitch Ratings e héten külön elemzést is összeállított az euróövezet esetleges felbomlásának következményeiről, és ebben közölte: az értékvesztéssel járó adósságcserére vonatkozó saját kritériumai alapján valószínűleg államcsődnek minősítené, ha az euróövezetből távozó országok euróban fennálló szuverén kötelezettségeiket saját „markánsan leértékelődő” új valutájukra denominálnák.

A Fitch közölte, hogy továbbra is „nagyon valószínűtlennek” tartja az euróövezet teljes felbomlását és az euró megszűnését, tekintettel egy ilyen fejlemény hatalmas pénzügyi és politikai árára, valamint az euróövezet fenntartása melletti erőteljes politikai elkötelezettségre. Nagy-Britanniában ennek ellenére már készülnek az euróövezet „halálára”.

A cég szerint ugyanakkor „tényleges és növekvő” kockázat Görögország távozása a valutaunióból, miután az előző, május 6-i választásokon komoly eredményt értek el a további megszorításokat ellenző pártok.

Forrás: MTI,MNO