Mikor váltsunk pénzt a nyaralásra?

Károly Gábor

2012. május 16., szerda 19:05, frissítve: szerda 19:39

Akár több ezer forintot is megspórolhatunk, ha megfelelő időben vásárolunk valutát. Érdemes bankkártyát is magunkkal vinni. A tavaly nyári szállás viszont biztosan drágább lesz.

Szép lassan itt a nyár, jön a jó idő. Sokan már tervezgetik a nyaralásukat, s bizony több ezer forintot is meg lehet spórolni azzal, ha időben vásároljuk meg a célország valutáját. Elemzők szerint nehéz belőni azt, hogy mikor érdemes pénzt váltani, de akad néhány jó tanács.

Mikor váltsak valutát?

Kuti Ákos szerint ez „örök kérdés” a devizapiaci elemzők körében. Az Equilor vezető elemzője elmondta, hogy cégük régi álláspontja alapján a nyaralásokon, a családi utazásokon „pénzügyileg kevesebbet lehet nyerni” – az árfolyamok nézegetésével töltött idő többe kerül.

A szakértő szerint a tervezett költési összegnek legalább a felét érdemes minél előbb beváltani, míg a fennmaradó részt indulás előtt célszerű átváltani. Kuti hozzátette, hogy a következő egy-két hétben forinterősödésre lehet számítani.

Egy 200 ezer forintos nyaralás esetén a differencia az árfolyammozgásoknak köszönhetően néhány ezer forintra tehető. Ha a szerda délutáni 295 forintos árfolyamon vásárolnánk eurót, akkor egy tízforintos erősödés esetén mintegy 6500 forintot bukhatunk. Ugyanakkor a tavaly nyári, jellemzően 260-270 forintos euróhoz képest már igen jelentős a forint gyengülése. A tavalyi 200 ezer forintos szállás 10-15 százalékkal is többe kerülhet az idén.

 

 

A forint árfolyama igen nagy mértékben ki van téve a külpiaci hangulatingadozásnak. Elemzők már korábban elmondták, hogy a napi 3-4 forintos mozgás jelenleg normálisnak mondható a devizapiacon.

Érdemes bankkártyát is vinni

Odor Tamás frappánsan azt javasolta, hogy „a kereskedelem alaptörvénye szerint érdemes olcsón venni, s drágán eladni”. Természetesen mindenki igyekszik minimalizálni nyaralásának költségeit, s a GlobalFX vezető elemzője szerint ezért érdemes nem csak valutát váltani, de bankkártyát is magunkkal vinni.

„A bankkártya rendkívül célszerű lehet, mert lényegesen jobb árfolyamon vásárolhatunk a valutaváltók árfolyamainál” – emelte ki. Odor szerint a 295 forintos szinten, vagy akár ez alatt már nagyon rossz vásárt nem csinálhatunk a pénzváltóknál.

A forintárfolyam alakulása az elmúlt hónapban
A forintárfolyam alakulása az elmúlt hónapban
Forrás: Reuters


Régiós devizaként a forint is megsínyli a görögországi aggodalmakat – ahogy a lengyel złoty és a cseh korona is. Ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy a forint az euró–dollár árfolyamkereszthez képest „jól tartja magát” – az euró ugyanis az év eleji mélypontjára gyengült a dollárral szemben.