„Mindazt megtettük, amit az MSZP kormánya elmulasztott”

LR

2011. november 5., szombat 18:43

A Belügyminisztérium vezetése mindent megtesz a hivatásos állomány érdekeinek hatékony védelméért – így reagált a szaktárca a szocialisták szombati nyílt levelére: ebben az MSZP mások mellett a belügyminiszter fellépését kérte az ellen a honvédelmi bizottsági módosító javaslat ellen, amely megvonná a szolgálati járandóságot a meghatározott bűncselekményt elkövető hivatásos állomány tagjaitól.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő Pintér Sándor belügyminiszternek, Hatala József országos rendőrfőkapitánynak, Kökényesi Antalnak, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, valamint Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának címzett, az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben tiltakozott az ellen a honvédelmi bizottsági módosító javaslat ellen, amely azt kezdeményezi: ne legyen jogosult szolgálati járandóságra a hivatásos állomány tagjai közül az, aki meghatározott bűncselekményt – például bántalmazást hivatalos eljárásban – követett el, és nem mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Az MSZP szerint egy ilyen szabályozás csökkentené az intézkedési hajlandóságot az esetleges hibák rendkívül súlyos következményeitől való félelem miatt. A módosító javaslat elfogadása veszélyes precedenst teremtene az ellenzéki párt szerint.

Az MSZP szerint ha a kormánypárti képviselők a javaslatban megfogalmazott szemléletet következetesen érvényre kívánják juttatni, akkor a következő logikus lépés a jelenleg is szolgálatot teljesítő hivatásos állomány azon tagjai nyugdíjjogosultságának megvonása lesz, akik büntetőjogi felelősségét (akár szakszerűtlen intézkedés miatt) megállapították, vagy a jövőben fogják megállapítani.

A Belügyminisztérium az MTI-nek küldött közleményében azt írta: mindent megtesznek a hivatásos állomány érdekeinek hatékony védelméért. „Mindazt megtettük, amit az MSZP kormánya elmulasztott”, mint például a tűzoltók túlóradíjának kifizetését, a rendőrség létszámának feltöltését, majd növelését – írták, hozzátéve, lépéseket tettek a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó fegyveres szervezetek tiszthelyettesi állományának jövő évi bérnövelésére is. „A tárca megköszöni az intézmények vezetőit illető elismerő szavaikat. Ugyanakkor tény az is, hogy e vezetők érdemeit korábban kényszernyugdíjazással ismerték el a szocialisták által vezetett kormányok” – írta közleményében a tárca, arra kérve a szocialista politikusokat, a jövőben közvetlenül is keressék meg javaslataikkal a minisztériumot.

Forrás: MTI