Mindent megváltoztathat Matolcsy terve

Kovács András, 2012. június 23., szombat 19:55, frissítve: szombat 20:45
Az "ország újjászervezésének" projektje, az új korszak megnyitásának szándéka, a régi problémák új megközelítése mind-mind a hagyományok megtörésére irányul, amelybe jól illeszkedik Matolcsy György gazdaságfilozófiája – mondta el az MNO-nak Csery Péter, a Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK) elemzője. Úgy látja, a rossz gyakorlatok felülírásának tekintetében a második Orbán-kormány épp a Nyugat felé igyekszik közelíteni az országot.

A keynesi gazdasági modell a vegyes gazdaságokat helyezi előtérbe, ahol mind az állami, mind pedig a magánszektor fontos szerepet játszik. A modell szemben áll a laissez-faire-típusú gazdaság eszméjével, amely amellett tett hitet, hogy a magánszektor és a piac az állam beavatkozása nélkül is – hosszú távon – működőképes.

Keynes elmélete szerint makroszinten érvényesülő trendek a döntőek, amelyek fölülírják a mikroszinten (az egyének szintjén) meghozott döntéseket. Ahelyett, hogy a gazdasági fejlődést a hosszú távon a várható gazdasági növekedés határozná meg (ahogyan számos klasszikus közgazdász hitte a tizennyolcadik század második felében, Keynes a javak iránt megnyilvánuló aggregált kereslet fontosságát hangsúlyozta, különösen gazdasági visszaesés esetén.

Amellett érvelt, hogy a kormánynak lehetősége van arra, hogy a makroszinten megnyilvánuló keresletet ösztönözze, s ezáltal küzdjön a munkanélküliség és az 1930-as évek alatt röviden megtapasztalt defláció ellen. (Wikipedia)

Matolcsy gazdaságpolitikai, gazdaságfilozófiai elképzelései alapvetően stabilitást mutatnak – hangsúlyozta Csery. Példaként hozta föl, hogy a nemzetgazdasági miniszter egy 1995-ös írásában a „ne temessük, hanem olvassuk Keynest” kijelentést tette, és az egykori közgazdászt Albert Einsteinhez hasonlította.  

Ráadásul a keynesiánus elmélethez kapcsolódó konkrét gazdaságpolitikai eszközrendszer is már 2005-ben körvonalazódott: a Fidesz gazdasági konzultációjának eredményeit összegző kiadványban – melynek egyik szerkesztője Matolcsy volt – szerepelt az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmény, hasonlóan a Kárpát-medencei gazdasági övezet kialakításának ötletéhez, valamint a munkaközpontú gazdaság koncepciójához – mutatott rá az elemző.

Nem engedték

Talán soha annyira ellentmondásos személyiség nem irányította még a magyar gazdaságpolitikát, mint Matolcsy. A nemzetgazdasági miniszter tevékenységének megítélése – finoman szólva is – vegyes képet mutat – állapította meg Csery. A baloldali szakemberek és véleményformálók szerint Matolcsy teljesen elveszítette a realitásérzékét, de még a jobboldali közgazdászok is „össztűz” alá vették a minisztert.

Az elemző meglátása szerint a kormányváltáskor a legfőbb cél egy neokeynesiánus gazdaságpolitika elindítása volt, ami a fiskális stimulusokkal történő növekedés-ösztönzésre épült volna, csakhogy az Európai Bizottság nem engedélyezte a költségvetési deficit elengedését, így az eredeti célok megvalósításához egyetlen eszköz maradt: az improvizatív bevételnövelő intézkedéssorozat.

Fogságban születnek

Csery úgy látja, hogy a hazai gazdaságpolitika mozgásterét erőteljesen meghatározza a külpiacok teljesítménye, ezért alapvető kérdés, hogyan alakul majd az euróövezeti gazdaságok helyzete. 2014-ben az lesz majd meghatározó, hogy az elindított strukturális átalakításoknak mennyire lesznek kézzelfogható eredményei, ha nem lesznek, akkor bukott reformkísérletnek fogják értékelni ezt az időszakot – tette hozzá.

Kétségtelen, hogy a matolcsyzmus bizonyos értelemben egy gazdaságpolitikai „kísérletnek” tekinthető, ami természetes módon éles reakciót vált ki a közvéleményből – vélekedett Csery. A probléma az, hogy ezek a reakciók a magyar hagyomány „fogságában” születnek, nélkülözik a megismerés igényét, és kimerülnek abban, hogy megvitatásra alkalmatlannak nyilvánítanak minden olyan kezdeményezést, amely valamilyen formában a hagyomány megtörésére irányul – mutatott rá a szakértő.

A Nyugat felé

Végső soron a matolcsyzmus és tágabb értelemben az egész orbáni politika arról szól tehát, hogy lehetséges-e a hagyományokkal szemben kormányozni, hiszen az „ország újjászervezésének” projektje, az új korszak megnyitásának szándéka, a régi problémák új megközelítése mind-mind a hagyományok megtörésére irányul – vélekedett az MPK elemzője. Úgy látja, kockázatos vállalkozás a berögzült hagyományok megtörése.  

Némileg paradox módon, de a történelmileg berögzült rossz gyakorlatok és zsigeri reakciók felülírásának tekintetében a második Orbán-kormány épp a Nyugat felé igyekszik közelíteni az országot – mondta a szakértő. Igaz, ezt a törekvést aligha tekinthetjük világos és konzisztens folyamatnak, hiszen ellentmondások sokasága övezi, ami megfelelő táptalajt biztosít azon ellenzéki kritikáknak, amelyek szerint Magyarország és a Nyugat között nemhogy csökkent, hanem nőtt a távolság az elmúlt két évben – zárta szavait.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 12 db

A hozzászólások mutatása