Módosítanák az MNB-törvényt

TK, 2012. május 8., kedd 17:02
Az Európai Központi Bank (EKB) és a Magyar Nemzeti Bank véleményét is figyelembe véve tenné egyértelművé a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben a monetáris tanács tagjainak felmentési lehetőségeit Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke.

Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító javaslat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító törvényjavaslatot egészítené ki azzal a bekezdéssel, hogy a monetáris tanács egyes tagjait a köztársasági elnök, más tagjait az Országgyűlés kizárólag az EKB Alapokmánya vonatkozó cikkében meghatározott okokból mentheti fel.

Rogán Antal indoklásában kifejti, hogy a hatályon kívül helyezni javasolt rendelkezés hiányában – amely a monetáris tanács (MT) tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta volna – a jogszabály nem mondaná ki egyértelműen, hogy a jegybank monetáris tanácsának tagjait az Országgyűlés, illetve a köztársasági elnök mentheti fel. Hozzáteszi, hogy a felmentési okok a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányának a felmentési okokat meghatározó rendelkezésére való utalással szabályozható.

A módosítás megfelel az MNB javaslatának is. Simor András jegybankelnök a gazdasági bizottság korábbi, a jegybanktörvény módosításának általános vitáját megszavazó bizottsági ülésen éppen azt javasolta, hogy a törvény egyértelműen rendelkezzen mind az MT tagjainak felmentési okairól, mind pedig arról, hogy ki gyakorolja a felmentés jogát. A jegybank az MT tagjai felmentésének okait a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányára hivatkozva javasolta szabályozni.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása