Nagyobb ütemben nőttek a bevételek

KG

2012. július 2., hétfő 10:09, frissítve: hétfő 12:07

A kormányzati szektor idei első negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 282 milliárd forint volt, a GDP 4,0 százaléka. Ez a magán-nyugdíjpénztári vagyon állam részére történt átadása nélkül számított 2011. első negyedévi hiányhoz képest 155 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal alacsonyabb – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A bevételek az első negyedévben 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest – az előző időszakot a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva. A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal emelkedtek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése miatt megnőtt személyijövedelemadó-bevételeknek köszönhetően – közölte a KSH.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege a tavalyi évben 4,3 százalékos többletet mutatott – közölte korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bővebben>>>

A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek. A KSH tájékoztatója emlékeztet, hogy az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékra nőtt.

A tőkeadók 8,5 százalékkal, a társadalombiztosítási hozzájárulások 3,2 százalékkal bővültek. A kiadások 1,4 százalékkal nőttek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások 0,7 százalékkal, a kamatkiadások pedig 0,6 százalékkal bővültek. A munkavállalói jövedelem 0,5 százalékkal, a folyó termelő felhasználás 0,3 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI