Nagyot ugrott az útdíjas bevétel

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2016. január 13., szerda 11:20

Több mint 243 milliárd forint bevétel származott az útdíjakból tavaly, ami 33 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A 2015-re vonatkozó előzetes adatok szerint a bevételek több mint háromnegyede, 185 milliárd forint a teherautók által használt e-útdíjból (HU-GO) származott, és több mint 57 milliárd forint folyt be az e-matricákból. Utóbbiak közel felét adták a heti engedélyek, amelyekből 8,5 milliót értékesítettek. Az éves matricák adták a bevételek 21,8 százalékát, darabszámuk 289 ezerre nőtt az egy évvel korábbi 224 ezerről.

Népszerűek voltak a megyei – egész évre érvényes – jogosultságok is: ezekből 1,3 milliót vásároltak az autósok összesen 7,3 milliárd forint értékben. A megyei matricák csaknem kétharmadát, 810 ezer darabot Pest megyére váltottak az autósok, majd Fejér megye következik 151 ezer darabbal, amit Győr-Moson-Sopron követ 74 ezer darabbal. A legkevesebb matricát Vas megyében vették tavaly, alig két és fél ezer darabot. Országos szinten  azonban tavaly jóval többet kellett költeni az autóutak használatára.

Az útdíjfizetési szolgáltató közleménye arról is tájékoztatott, hogy új ügyfélszolgálati irodát nyitott Budapesten a Lőrinc Center tőszomszédságában, amivel 18-ra bővült a szervezet irodáinak száma. A NÚSZ 2015-ben közel félmillió ügyfélmegkeresést kezelt, felüket az ügyfélszolgálati irodákban. Az új ügyfélszolgálatok megnyitását a szolgáltató azzal indokolta, hogy több olyan feladat is van – például a pótdíjügyintézés –, amelyet személyesen lehet elvégezni. Az irodákban emellett lehetőség nyílik az e-matricák megvásárlására is.