Négyhavi mélypontra csökkent a nyersolaj ára

WL

2012. május 7., hétfő 18:40

Négyhavi mélypontra csökkent a nyersolaj világpiaci ára hétfőn délutánra, mert a hét végi görög és francia választások eredményei alapján felerősödött a bizonytalanság, hogy folytatódnak-e a gazdasági megszorítások a két országban.

Közép-európai idő szerint 16.30 órakor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,65 dollár csökkenéssel 96,84 dolláron állt. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta ára 89 cent gyengüléssel 112,29 dolláron volt.

Az euróövezet adóssággondjaival kapcsolatban ismét felerősödött aggodalmakkal párhuzamosan lassul az amerikai gazdaságnövekedés – a legújabb adatok szerint –, miközben az amerikai olajtartalék 22 éves csúcsra nőtt a múlt héten.

A nyersolaj ára már a negyedik egymást követő kereskedési napon csökkent hétfőn délután. Ez idő alatt a WTI ára 8 százalékkal, a Brenté 6 százalékkal esett.

Árcsökkentő volt még az a múlt héten ismertetett felmérés, amely szerint az OPEC áprilisi olajtermelése 2008 szeptembere óta legmagasabb szintre emelkedett. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 12 tagországának napi átlagos termelése 31,75 millió hordó volt áprilisban, jóval felülmúlta az olajkartell 30 millió hordó termelési kvótáját.

Forrás: MTI