Nem fizetett, hagyták leégni a házát

WA

2011. december 9., péntek 07:01

Hagytak leégni a tűzoltók egy mobil házat az Egyesült Államokban, mert a tulajdonos nem fizette az éves tűzoltási hozzájárulást.

Az eset Tennessee államban történt, South Fultonban és nem először. A kárvallott ezúttal egy házaspár, tavaly ősszel egy apa és fia járt ugyanígy. Senki sem sérült meg egyik tűzesetben sem.

Az Egyesült Államokban számos vidéki területen dívik a tűzvédelmi díj, amely jelen esetben évi 75 dollár lett volna. A tűzoltók nemhogy nem kötelesek teljesíteni feladatukat, ha nem fizető háza ég, hanem egyenesen nem ajánlott nekik, mert David Crocker polgármester szerint ha egy nem fizető lángoló házát ugyanúgy oltanák, mint egy fizetőét, akkor senki sem fizetné be az évi 17 ezer forintnyi összeget. A díjat a városban lakóknak nem kell fizetniük, nekik automatikusan jár a tűzoltási „szolgáltatás”, csak a vonzáskörzetben élőknek kell leróniuk.

A tűzoltói passzivitás csakis anyagi javak pusztulása esetére áll, emberek mentése nem fizetőknél is tűzoltói kötelesség. Kivonulnak azonban akkor is a nem fizetőkhöz, ha biztosan nincs senki veszélyben, hogy megakadályozzák a tűz esetleges tovaterjedését olyanok házaira, akik fizetik a díjat.

A polgármester reméli, hogy az újabb eset a vonzáskörzetben mindenkit díjfizetésre ösztönöz – adta hírül a brit Metro újság.

Forrás: MTI