Nem lesz mézünk

WA

2012. május 18., péntek 11:20, frissítve: péntek 12:01

30-40 százalékkal emelkedni fog idén az akácméz ára, mert a fák virágainak nagy része elfagyott. Szakemberek szerint a szokásos évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén alig 2-3 ezer tonna várható – tudatta a Hír Televízió.

Az áprilisi fagy szinte teljesen tönkretette az akácvirágzást. A fákon ugyan vannak virágok, de nincs bennük nektár.

Menyes Vilmos, az Országos Magyar Méhészi Egyesület Komlói Szervezetének elnöke elmondta, hogy az akác körülbelül 70-80 százaléka elfagyott. „Ami viszont nem fagyott el, azt másodvirágzásnak, sarjúvirágzásnak nevezik, ez viszont nem mindig ad mézet, illetve nem olyan mennyiségűt és minőségűt, mint amilyet korábban adott volna az akác” – fűzte hozzá Menyes Vilmos.

A Mecsek keleti oldalán néhány helyen ugyan tudnak a méhek akácnektárt gyűjteni, de ez a mennyiség is messze elmarad a megszokottól. Az eddigi évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén alig 2-3 ezer tonna várható. A hazai ellátás nincs veszélyben, hiszen a termés nagy részét korábban külföldön értékesítették. Az ár azonban emelkedni fog.

A méhészek abban bíznak, hogy a rövidesen virágzó hársfákon lesz elegendő nektár, így az akácból kieső mennyiséget pótolni tudják belőle.

Forrás: Hír TV