Nem lesz mézünk

WA, 2012. május 18., péntek 11:20, frissítve: péntek 12:01
30-40 százalékkal emelkedni fog idén az akácméz ára, mert a fák virágainak nagy része elfagyott. Szakemberek szerint a szokásos évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén alig 2-3 ezer tonna várható – tudatta a Hír Televízió.

Az áprilisi fagy szinte teljesen tönkretette az akácvirágzást. A fákon ugyan vannak virágok, de nincs bennük nektár.

Menyes Vilmos, az Országos Magyar Méhészi Egyesület Komlói Szervezetének elnöke elmondta, hogy az akác körülbelül 70-80 százaléka elfagyott. „Ami viszont nem fagyott el, azt másodvirágzásnak, sarjúvirágzásnak nevezik, ez viszont nem mindig ad mézet, illetve nem olyan mennyiségűt és minőségűt, mint amilyet korábban adott volna az akác” – fűzte hozzá Menyes Vilmos.

A Mecsek keleti oldalán néhány helyen ugyan tudnak a méhek akácnektárt gyűjteni, de ez a mennyiség is messze elmarad a megszokottól. Az eddigi évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén alig 2-3 ezer tonna várható. A hazai ellátás nincs veszélyben, hiszen a termés nagy részét korábban külföldön értékesítették. Az ár azonban emelkedni fog.

A méhészek abban bíznak, hogy a rövidesen virágzó hársfákon lesz elegendő nektár, így az akácból kieső mennyiséget pótolni tudják belőle.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása