Nem nyúlt a kamatlábhoz a Fed

KG

2012. augusztus 1., szerda 20:41, frissítve: csütörtök 14:07

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed nem változtatott a 0,00-0,25 százalékos irányadó kamaton.

A Fed (Federal Reserve Board) monetáris politikát meghatározó nyíltpiaci bizottsága, a FOMC (Federal Open Market Committee) kétnapos ülését követően szerdán bejelentette, hogy változatlanul hagyja a 0,00-0,25 százalékos irányadó kamatot. A jelenlegi kamatszint 2008. december 16. óta van érvényben. A döntést a nyíltpiaci bizottság 11-1 arányban hozta meg.

A kamatdöntést követően közleményben kiadott gazdasági helyzetjelentésében és monetáris politikai értékelésében a Fed a szokásosnál erőteljesebb szóhasználattal hangsúlyozta a gazdasági növekedés ütemének lassulását, és fejezte ki szándékát gazdaságösztönző intézkedések meghozatalára szükség esetén. A Fed megállapítása szerint a gazdasági aktivitás „valamelyest lassult” 2012 első félévében. A foglalkoztatás csak mérsékelt ütemben javult, a munkanélküliség változatlanul magas, csökkenésére csak hosszabb távon lehet számítani. A lakossági kiadások növekedési üteme lassult.

Az infláció a csökkenő energiaáraknak köszönhetően mérséklődött, a hosszú távú inflációs kilátások stabilak. Ennek tükrében a Fed kitart alacsonykamat-politikája és a laza monetáris politika folytatása mellett legalább 2014 végéig, és az idei év végéig folytatja kötvényvásárlási „operation twist” programját. A Fed a gazdasági növekedés lassú, mérsékelt ütemű javulására számít. A globális pénzügyi rendszer problémái azonban változatlanul számos kockázatot támasztanak a növekedéssel szemben.

Szükség esetén a Fed ezért kész további monetáris enyhítő, likviditásnövelő intézkedéseket hozni, amennyiben a foglalkoztatási helyzet nem mutat tartós és jelentős mértékű javulást. Ilyen jellegű konkrét intézkedéseket azonban egyelőre nem tervez. A bejelentést követően a dollár árfolyama a főbb devizákkal szemben erősödött, az euró árfolyama 1,2290 dollárról 1,2240 dollárra csökkent. Az arany unciánkénti ára az előző záráshoz képest mintegy 20 dollárral 1.600 dollár alá esett.

Az amerikai jegybank korábban bejelentette, hogy jövőre 2,2-2,8 százalékos GDP-bővülést vár, alacsonyabbat az áprilisban jósolt 2,7-3,1 százaléknál, 2014-re pedig 3,0-3,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. A jegybank arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta idén 8,0-8,2 százalékos lesz, valamivel magasabb az áprilisban jósolt 7,8-8,0 százaléknál. A mutató jövőre 7,5-8,0 százalék lehet – szemben az áprilisban előre jelzett 7,3-7,7 százalékkal –, 2014-ben pedig 7,0-7,7 százalékos.

Forrás: MTI