Nem vált tömeges méretűvé az ellendemonstráció

LM

2012. május 12., szombat 20:10, frissítve: vasárnap 12:24

Nem vált tömeges méretűvé a macedónok szombati szkopjei ellentüntetése, amelyet az albánok előző napi demonstrációjára válaszul tartottak meg, valamint azért, hogy – mint állítják – megakadályozzák a radikális iszlám terjedését Macedóniában.

Az engedély nélkül tartott szombati megmozduláson mintegy kétszázan vettek részt – túlnyomórészt fiatalok –, akik albánellenes jelszavakat skandáltak, és követelték, hogy a hatóságok mielőbb vizsgáljanak ki egy áprilisi, ötös gyilkosságot, amelyben macedón nemzetiségűeket öltek meg egy szkopjei tó mellett.

Pénteken albán tüntetők vonultak fel Szkopjéban, és kövekkel bezúzták a szkopjei kormányépület két ablakát tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok a közelmúltban terrorizmus vádjával albánokat vettek őrizetbe a gyilkosságok gyanúsítottjaiként. A pénteki ima után a Szkopjéban felvonuló többezres tömeg először a bíróság elé, majd a kormányépület felé vonult, utána a városközpont felé indult, ahol erős volt a rendőri készültség.

Nikola Gruevszki kormányfő és Gjorge Ivanov államfő csütörtökön felszólította mindazokat, akik tüntetéseken akarnak részt venni, hogy ügyeljenek arra: ne válhassanak manipulációk áldozataivá, és csak ország törvényeivel összhangban lépjenek fel. Gruevszki szerint mindenkinek demokratikus joga a tiltakozás, azonban mindenki személyes felelősséget visel a cselekedeteiért.

Nyugalomra szólította fel az állampolgárokat az EU macedóniai képviselete és az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége is.

Forrás: MTI