Nincs B terv – a görögök megmentésén fáradoznak a franciák

TK

2012. május 20., vasárnap 14:07, frissítve: vasárnap 14:38

Franciaország kizárólag Görögország euróövezetben tartásán fáradozik, Görögországnak ez ügyben rendkívül erős támogató üzenetre van szüksége, és nincs B terv – mondta vasárnap a francia kormány európai ügyekért felelős minisztere, Bernard Cazeneuve.

„Szilárd elhatározásunk, hogy megmentsük az euróövezetet, Görögország euróövezeti tagságát fenn kell tartani, és ezért mindent meg kell tenni. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek támogatólag kísérik Görögország erőfeszítéseit” – mondta a miniszter vasárnap, az Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy készül-e valamiféle B terv, van-e munkacsoport, amely Görögország kiválására készít elő forgatókönyvet, Bernard Cazeneuve így válaszolt: „Az egyetlen csoport, amelyben dolgozom, és amelyben egész kormányzatunk és minisztereink dolgoznak, az a csoport, amely gondoskodni kíván Görögország euróövezeti tagságának fenntartásáról”.

„A bizalom gyors visszaállítása végett olyan körülményeket kell teremteni, hogy Európa rendkívül erős támogató üzenetet küldhessen Görögországnak. Ebben az üzenetben persze figyelmeztetni kell a görögöket és a görög kormányt is a saját felelősségére a közfinanszírozás rendezésében” – mondta a miniszter.

A radikális baloldali szövetség, a Sziriza a legnépszerűbb párt Görögországban, támogatottsága 28 százalék, a konzervatív Új Demokrácia (ND) párté 24 százalék a Kathimerini című napilap vasárnapi számában közölt felmérés eredményei szerint. A megkérdezettek 19 százaléka szerint Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője a legalkalmasabb a kormányfői posztra, 17 százalék szerint Antonisz Szamarasz, az ND vezetője. Egy pénteki közvélemény-kutatás még azt mutatta, a konzervatívok 23 százalékon állnak, két százalékponttal megelőzve a Szirizát. Görögországban június 17-én megismételt parlamenti választást tartanak, miután a május 6-ai választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania.

Forrás: MTI