Nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

WL

2012. május 10., csütörtök 19:06

Tavaly 47 százalékkal nőtt az egyéni gazdaságok egy hektárra jutó jövedelme az előző évhez képest az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) előzetes adatai szerint – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön.

A tárca közleménye szerint a gazdák jövedelme a tesztüzemi rendszer adatai szerint az uniós csatlakozás óta csaknem folyamatosan nőtt, ami részben az évről évre emelkedő közvetlen támogatásoknak köszönhető. A 2009-es visszaesés után 2011-ben folytatódott a jövedelem növekedése.

A közlemény ugyanakkor rámutat: a 2011-es év nem volt egyformán kedvező az összes gazdaság számára. Az év nyertesei a szántóföldi növénytermesztők voltak, elsősorban a gabonaárak emelkedése miatt. A zöldségtermesztők jelentős veszteségeket szenvedtek az előző évhez képest, ami főként az árak csökkenésével magyarázható. A szőlészeteknél és a gyümölcstermesztőknél ugyancsak nőtt a jövedelem. Az állati termékek árai 2010-hez képest mintegy 20 százalékkal emelkedtek, ez a jövedelem növekedésében is megjelent, annak ellenére hogy a takarmányköltségek is nőttek.

Az egyéni gazdaságok 2011-ben az előző évhez képest csaknem 80 százalékkal növelték az egy hektárra jutó bruttó beruházásaikat.

A közlemény szerint az alapadatokat az AKI által működtetett tesztüzemi rendszer biztosította. A rendszer a mezőgazdasági vállalkozásoknál gyűjtött számviteli, valamint termelési adatokra épül, és alapvetően e vállalkozások jövedelmeinek alakulását vizsgálja. A tesztüzemi rendszer eredményszemléletű, az egyéni gazdaságok (őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók) adatait is a társas gazdaságokhoz (gazdasági társaságok és szövetkezetek) hasonló struktúrában tartalmazza, tehát az egyéni gazdaságoknak is van mérlegük és eredménykimutatásuk.

Forrás: MTI