Nőtt az olajipari óriás nyeresége

WA

2012. február 2., csütörtök 09:12

A Royal Dutch Shell olajipari óriás kiigazított nyeresége éves szinten 18 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, ám elmarad az elemzők által várttól.

A társaság csütörtöki közlése szerint a Shell újrabeszerzési árakkal számolt tiszta üzleti eredménye – az iparági szakemberek által figyelt mutató, ami kiszűri a készletváltozásból adódó, illetve más, nem működési jellegű tételeket – az egy évvel korábbi 4,11 milliárd dollárról 4,85 milliárd dollárra nőtt a decemberrel végződő negyedévben. Elemzők mindazonáltal 5,16 milliárd dolláros ilyen profitot vártak.

A Shell árbevétele 105,53 milliárd dollárról 119,13 milliárd dollárra nőtt. A társaság nettó nyeresége az előző év hasonló időszaki 6,79 milliárd dollárról 4 százalékkal, 6,50 milliárd dollárra csökkent.

A vállalatóriás – amely piaci értékét tekintve a legnagyobb európai cég – átlagosan napi 3,305 millió hordó olaj-egyenértéknyi nyersolajat és földgázt termelt ki a negyedévben, ami 5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi átlagnál. A csökkenés elsősorban az egyik kulcsfontosságú nigériai olajmező lezárása, illetve néhány másik mező értékesítése miatt következett be. Peter Voser, a társaság vezérigazgatója közleményben úgy fogalmazott: „a világgazdaság és az energiapiacok továbbra is nagy ingadozások elé néznek”.

Forrás: MTI