Növekedhet az olajkereslet

MD

2012. július 11., szerda 20:30

Csekély mértékben növekszik a kőolaj világpiaci kereslete jövőre az idén tapasztalt gyenge kereslethez képest – közölte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdán szokásos havi jelentésében.

A szervezet előrejelzése szerint az idei napi átlagos 88,68 millió hordó világpiaci szükséglet 2013-ban eléri a 89,5 millió hordót. A gyenge emelkedést a szervezet az európai adósságválság elhúzódásával, az Egyesült Államok és a feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulásával magyarázza.

Idén a második negyedévi, napi 87,46 millió hordós keresletnél naponta 2,38 millió hordóval több kőolajat termeltek ki az OPEC-tagországok. 2012 harmadik és negyedik negyedére a kereslet fokozatos emelkedése várható napi 89,62 millió, majd 89,81 millió hordóig.

„A fejlett országokat a visszafogott kereslet jellemzi, egyetlen kivétel Japán, ahol az atomerőművek többségének leállítása után megnövekedett a kereslet a szénhidrogén-származékok iránt” – áll az OPEC jelentésében.

Az OPEC júniusban megállapította féléves termelési kvótáját, ám az alacsony kereslet miatt Szaúd-Arábia már két nappal azelőtt csökkentette termelését.

Forrás: MTI