Növekedhet az olajkereslet

MD, 2012. július 11., szerda 20:30
Csekély mértékben növekszik a kőolaj világpiaci kereslete jövőre az idén tapasztalt gyenge kereslethez képest – közölte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdán szokásos havi jelentésében.

A szervezet előrejelzése szerint az idei napi átlagos 88,68 millió hordó világpiaci szükséglet 2013-ban eléri a 89,5 millió hordót. A gyenge emelkedést a szervezet az európai adósságválság elhúzódásával, az Egyesült Államok és a feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulásával magyarázza.

Idén a második negyedévi, napi 87,46 millió hordós keresletnél naponta 2,38 millió hordóval több kőolajat termeltek ki az OPEC-tagországok. 2012 harmadik és negyedik negyedére a kereslet fokozatos emelkedése várható napi 89,62 millió, majd 89,81 millió hordóig.

„A fejlett országokat a visszafogott kereslet jellemzi, egyetlen kivétel Japán, ahol az atomerőművek többségének leállítása után megnövekedett a kereslet a szénhidrogén-származékok iránt” – áll az OPEC jelentésében.

Az OPEC júniusban megállapította féléves termelési kvótáját, ám az alacsony kereslet miatt Szaúd-Arábia már két nappal azelőtt csökkentette termelését.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása