Orbán Viktor ismét találkozik Barrosóval?

TK

2012. április 12., csütörtök 14:25, frissítve: csütörtök 16:31

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel – jelezte csütörtökön az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője.

Egy kérdésre válaszolva Olivier Bailly elmondta: tudomása van arról, hogy a magyar kormányfő még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosóval is megbeszélést folytat.

A szóvivő hangoztatta azt is, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára.

A kulcsüzenet az, hogy a magyar hatóságokat arra kérik: tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek – ismételte meg a szóvivő.

Kifejtette: ilyen környezetet tart a bizottság szükségesnek bármely ország esetében ahhoz, hogy egy esetleges pénzügyi támogatási program sikeres legyen.

Bailly emlékeztetett arra, hogy a bizottság jelenleg elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a kormány a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött, illetve azokon kívüli témákban kért további tisztázó információkat. Összesen öt témáról van szó – szögezte le.

Mint mondta, a testület álláspontja szerint a szóban forgó kérdéseket megfelelőképpen tisztázni kell ahhoz, hogy a jogi környezetet biztosnak lehessen értékelni.

A szóvivő visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a bizottság időhúzásra törekedne. Példaként a kötelezettségszegési eljárásokat hozta, rámutatva, hogy azokat a testület gyorsított eljárásban folytatja le.

„Nem kívánunk késleltetni egyetlen eljárást sem, amelyen dolgozunk... Olyan gyorsan dolgozunk, amennyire csak tudunk” – fogalmazott.

Megismételte azt is, hogy Magyarország eddig mindig időben válaszolt a bizottsági megkeresésre, és most is az uniós testületre vár a következő lépés.

Nem tudott ugyanakkor időkeretet adni arra, mikor dönthet az uniós jogszabályrendszer betartásán is őrködő végrehajtó testület az eljárások lezárásáról vagy esetleges folytatásáról. Nem zárta ki, hogy ez már a következő, jövő szerdai strasbourgi bizottsági ülésen megtörténik, de azt sem, hogy csak néhány héttel később.

Forrás: MTI