Óriásberuházás a Nyírségben

BL

2011. december 14., szerda 23:30

Tízmillió eurós, jelenlegi árfolyamon mintegy hárommilliárd forint összegű befektetéssel fejleszti nyíregyházi gyárát a német Hübner cégcsoport; a beruházás után az üzem a nyugat-európai vállalkozás legfontosabb termelőegysége lesz – jelentette be Ingo Heerdt, a Hübner Hungary Kft. ügyvezetője a nyírségi nagyvárosban sajtótájékoztatón szerdán.

A fejlesztés során új, nyolcezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnok épül, míg egy másik, régi üzemcsarnokot bővítenek együttesen ötmillió eurós költségből – mondta a cégvezető. Hozzátette: az új és a megnövelt csarnokot ugyancsak ötmillió eurós összegből a legkorszerűbb termelői technológiával látják el, s a létszámot 170 dolgozóval növelik a jövő év első feléig.

Ingo Heerdt tájékoztatása szerint 120 dolgozót már fel is vettek, így jelenleg már 380-an dolgoznak a nyíregyházi gyárban. További ötvenen pedig a következő hónapokban kerülnek állományba. A nyírségi üzem, amely gumi csuklórészeket gyárt autóbuszokhoz, vonatokhoz, villamosokhoz és metrókocsikhoz, a fejlesztéssel jelenlegi 27 millió eurós forgalmát 35 millió euróra növeli.

Az ügyvezető ismertette: a Hübner cégcsoport a beszállítók számát is növeli a térségben a beruházással. Hozzátette: a családi, kisebb multinacionális cégként működő német vállalkozás szinte teljes egészében Magyarországról szerzi be termékei csomagolóanyagát, segédalkatrészeit és a gyártmányok alumínium profiljait. A magyar beszállítóknál foglalkoztatottak száma százas nagyságrendű – emelte ki.

A német cégcsoport a jármű-csuklóalkatrészek világpiacán 80 százalékos részesedéssel bír. Nyíregyháza mellett termelőüzeme van Oroszországban, Brazíliában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában, míg Indiában most hoz létre egy gyárat. Értékesítési képviselete pedig Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban van, Angliában pedig szintén most alakítja ki. Éves forgalma több mint 300 millió eurós, foglalkoztatottjainak száma pedig meghaladja az 1400-at. Ingo Heerdt megemlítette, hogy a nyíregyházi beruházás kivitelezőjét a helyi cégek közül választották ki, a megbízást az Aktuál Bau Kft. kapta.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza (Fidesz–KDNP) polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a Hübner Hungary Kft. nemcsak az ott dolgozó több száz családnak nyújt biztos, hosszú távú megélhetést, hanem támogatja a város kulturális életét is, a helyi Móricz Zsigmond Színház mecénása.

Dobi József, a nyírségi gyár gazdasági vezetője arról szólt, hogy az üzemet 15 évvel ezelőtt hozta létre a Hübner. A dolgozók többsége azóta dolgozik a gyárban, s ez a megbecsülésnek köszönhető. A kiszámíthatóság mellett a munkások havi prémiumrendszer alapján kapnak pluszjövedelmet teljesítményükért, míg az alkalmazottaknak éves célprémium-feladatok teljesítménye szerint jár béren felüli juttatás. Emellett a dolgozók természetbeni juttatásokat is kapnak az ünnepek előtt, sőt még iskoláztatási támogatásban is részesülnek a gyermekes családok a 15 éve nyereségesen működő üzem tulajdonosától, a németországi Kasselben élő Hübner családtól.

Forrás: MTI