Óriási összeget hoz az új együttműködés

PR

2012. július 19., csütörtök 08:56, frissítve: csütörtök 11:10

Kína 20 milliárd dolláros hitelkeretet nyit afrikai országok számára, amely infrastrukturális, mezőgazdasági, feldolgozóipari fejlesztéseket, valamint a kis és közepes vállalatok támogatását szolgálja majd – jelentette be Hu Csin-tao kínai államelnök a Kína-Afrika fórum ötödik miniszteri konferenciájának megnyitóján, csütörtökön.

Kína és Afrika új típusú stratégiai partnerséget épít, aminek részeként Peking további beruházásokkal és pénzügyi befektetésekkel kívánja Afrika fejlődését elősegíteni – hangsúlyozta nyitóbeszédében Hu Csin-tao. Öt olyan területet említett, amelyeken a kínai kormány a következő három évben igyekszik fokozni a kétoldalú kapcsolatokat. Ezek között szerepel például mezőgazdasági technológiai bemutatóközpontok létrehozása, továbbá az „afrikai tehetségek” program bevezetése. Utóbbi keretében 30 ezer embernek biztosítanak szakmai képzést és 18 ezer állami ösztöndíjat ajánlanak fel.

Kína 1500 egészségügyi dolgozót küld Afrikába és folytatja a szürkehályog-betegek ingyenes ellátását. Kínai szakemberek a meteorológiai hálózat kiépítésében, valamint az erdővédelemben és az ivóvízellátásban is felajánlják a közreműködésüket. Kína segíteni kívánja az afrikai integrációt, az országok és régiók közötti infrastrukturális beruházásokkal, vám- és áruellenőrzési létesítmények megépítésével, a régiók közötti kereskedelemhez szükséges feltételek megteremtésével – közölte a kínai államelnök.

Tovább nyílik a piac

A fórumot megelőzte a kínai és afrikai vállalkozók konferenciája, amelyen Ven Csia-pao kínai miniszterelnök kijelentette, országa tovább nyitja az afrikai országok előtt a piacát, növeli az afrikai országokból származó importot, amely az elmúlt három évben megduplázódott.

Kína 2009 óta Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere; több mint 2000 kínai vállalkozás fektetett be a kontinensen. Afrika a kínai olajimport második legnagyobb forrása. 2011-ben a Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom elérte a 166,3 milliárd dollárt, ami a 2000. évinek a 16 szorosa. A kínai kereskedelmi többlet 20 milliárd dollár. Az afrikai importtermékek 60 százaléka vámmenetesen érkezik az országba, s a következő években ez az arány 95 százalékra fog emelkedni.

A 2007-ben alapított Kína-Afrika Fejlesztési Alap 30 országban 60 projekt megvalósítását ígérte 2 milliárd dollárból. Az ösztönző intézkedések hatására kínai vállalatok több mint 10 milliárd dollárt fektettek be a kontinensen. A kétévente megrendezésre kerülő kétnapos pekingi rendezvényen jelen van Dél-Afrika, Benin, az Egyenlítői-Guinea, Dzsibuti, Niger, és Elefántcsontpart elnöke, továbbá számos afrikai ország külügyminisztere, összesen ötven ország képviselője és az Afrikai Unió elnöke.

Forrás: MTI