Összhangban az EU céljaival

Segítség a kkv-k számára

NT

2012. május 21., hétfő 20:50

A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) részére a kormány hazai és nemzetközi forrásokból hosszú távú mikrohitelezési programokat dolgoz ki – mondta Varga Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője az MTI-nek hétfőn Békéscsabán, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorciuma kétnapos konferenciáján.

Varga Ferenc szerint a kkv-szektornak fontos szerepe van a gazdaságélénkítésben, hiszen Magyarországon a működő vállalkozások több mint a 99 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, ugyanakkor 74 százalékos arányt képviselnek a foglalkoztatásban.

A főosztályvezető beszámolt arról, hogy a tárca jelenleg dolgozik egy nemzetközi kereskedőház programon, amelynek keretében a kkv-k piacképes, minőségi termékei és szolgáltatásai könnyebben jutnak ki az európai piacokra, és szereznek beszállítói pozíciót. Varga Ferenc kiemelte: a most készülő program összhangban van az EU törekvésével, ami a vállalkozások nemzetközi piacra jutását segíti elő. A kormány célja a piacra jutás elősegítése mellett a jó minőségű és elegendő árualappal rendelkező vállalkozások feltőkésítése hazai és nemzetközi forrásokból.

„Innovatív ötletekből gazellák” elnevezéssel kétmilliárd forintos keretösszegű pályázati forrást hirdet a kormányzat júniusban kis- és középvállalkozások részére – jelentette be Cséfalvay Zoltán szombaton Egerben.

Glózik Klára, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorciuma képviselője elmondta: az Új Széchényi-terv kombinált mikrohitel programja iránt a vártnál is nagyobb az érdeklődés, Fejér megyében például már elfogyott a keret, és Békés megyében is sokan veszik igénybe a hitelcsomagot.

A konferencián részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki az MTI-nek elmondta: a vállalkozásokat óvni és védeni kell, különösen nehéz gazdasági helyzetben. Amikor az export szűkül, stagnál a belső fogyasztás, a kormányzat vállalkozásélénkítéssel tudja segíteni a kkv-szektort. A jól célzott és jól tervezett programokkal védőernyőt kaphatnak a gazdaságban és a foglalkoztatásban meghatározó vállalkozások.

Magyarországnak olyan befektetőkre van szüksége, amelyek jól integrálódnak a magyar gazdaságba, és rajtuk keresztül megerősödhetnek a hazai kkv-k is; ez a folyamat már elindult – mondta korábban Becsey Zsolt miniszterelnöki külgazdasági megbízott több külföldi kereskedelmi kamara budapesti rendezvényén.

Emlékeztetett arra, hogy 1992-ben Békéscsaba megyei jogú város alpolgármestereként személyesen vett részt a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány létrehozásában, és örül annak, hogy a rendszer ma is működik, a gazdaságpolitika egyik közvetítő szervezete.

Ismert, a kis- és középvállalkozások versenyképességének elősegítésére elindította a beszerzési kedvezményt biztosító szolgáltatását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által alapított VOSZ-BESZ Zrt.

Forrás: MTI,MNO